
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea rãspândirii COVID-19
În intervalul 13 aprilie ora 16.00 - 14 aprilie ora 16.00, un numãr de 2.127 militari și 425 mijloace tehnice au acționat în Bucureºti ºi în þarã, în 422 misiuni de întãrire a prezenței ºi de asigurare a fluidizãrii traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaºi), Albiþa (Vaslui), Vama Veche ºi Ostrov (Constanþa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet ºi Calafat (Dolj), Porþile de Fier 1 (Mehedinþi), Stamora Moraviþa, Jimbolia ºi Cenad (Timiº), Nãdlac 1, Nãdlac 2 ºi Vãrºand (Arad), Petea ºi Halmeu (Satu Mare), patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activitãți de ordine publicã în Capitalã ºi în alte localitãți din țarã, transport de echipamente medicale ºi alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane. În același interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militarã „Cantacuzino” au fost prelucrate un numãr de 279 teste pentru depistarea infectãrii cu SARS-CoV-2.
Forțele Aeriene Române desfãșoarã, pânã în data de 17 aprilie, misiuni zilnice de transport aerian, pe ruta București-Frankfurt și retur, pentru aducerea în țarã a echipamentelor de protecție achiziționate din Coreea de Sud de statul român, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgențã, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Zborurile au fost solicitate de cãtre Departamentul pentru Situații de Urgențã din Ministerul Afacerilor Interne. Distribuirea echipamentelor va fi realizatã cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgențã, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țarã și echipajelor operative care acționeazã în teren.
Militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București continuã activitatea de distribuire a pachetelor cu produse alimentare de strictã necesitate pentru veteranii de rãzboi ºi vãduvele acestora din județele Iași, Dolj și Mehedinți, iar militarii din Batalionul 202 Apãrare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, misiunile pentru decontaminarea ºi dezinfectarea cãilor rutiere din municipiul Suceava.
De asemenea, militarii Armatei României asigurã, în continuare, paza unui numãr de 87 de obiective situate în municipiul București și în alte 29 de județe.
* * *
Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificãrile și completãrile ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementãrii mãsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgențã revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apãrãrii Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate mãsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesarã alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitãri.
Militarii sunt pregãtiți sã sprijine autoritãțile în zonele unde va fi necesarã intervenția armatei.
Biroul presã