
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Misiune de transport aerian în Italia
O aeronavã C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbãtã, 25 aprilie, la ora 9.00, de la Baza 90 Aerianã Otopeni, cu destinația Milano pentru transportul în Italia a 90 mii de mãști de protecție tip FFP 2.
Aceste materiale sunt parte din rezerva de contramãsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituitã în România, achiziționate de cãtre țara noastrã pe baza unui grant în valoare de 10 milioane € semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeanã prin Direcția Generalã Protecție Civilã și Operațiuni Umanitare Europene– DGECHO.
La întoarcere, aeronava va aduce în țarã echipa de medici și asistenți care a participat în Italia, în perioada 07 – 24 aprilie, la misiunile destinate salvãrii persoanelor afectate de noul tip de coronavirus, alãturi de personalul medical italian.
Echipa de medici și asistenți români a fost însoțitã în aceastã misiune de un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situații de Urgențã, în calitate de ofițer de legãturã, având misiunea de a facilita, împreunã cu autoritãțile din peninsulã, integrarea echipei românești în sistemul medical italian.
* * *
Despre rescEU
Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilã al Uniunii stabilește cadrul juridic de constituire a rescEU – rezerva de capacitãți a Uniunii Europene, ce vizeazã oferirea de asistențã în situații în care capacitãțile existente la nivel național și cele angajate de statele membre nu sunt în mãsurã sã asigure un rãspuns eficace în caz de dezastre naturale și provocate de om.
Rãspândirea globalã a noului coronavirus 2019-nCoV, a determinat inițierea de mãsuri suplimentare la nivelul statelor membre pentru a evita escaladarea situației de urgențã în întreaga Uniune. Astfel pentru a rãspunde acestor provocãri, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/414 a Comisiei din 19 martie 2020, printre capacitãțile rezervei rescEU a fost inclusã și stocarea de contramãsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivã și de echipamente individuale de protecție destinate combaterii amenințãrilor transfrontaliere grave pentru sãnãtate.
În acest context, având în vedere prezența activã a României pe domeniul protecție civilã, Comisia Europeanã prin Direcþia Generalã Protecþie Civilã ºi Operaþiuni Umanitare Europene– DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaþii de Urgenþã o invitatie pentru a constitui în România o rezervã rescEU de contramãsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.
Astfel, Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de pânã la 10 milioane € pentru constituirea unei rezerve inițiale de contramãsuri medicale, care vor consta în primã fazã în mãști de protecție individualã și ventilatoare medicale pentru terapie intensivã. Acestea urmeazã a fi achiziționate de autoritãțile române responsabile, în regim de urgențã, în funcție de ofertele disponibile pe piața internaționalã și depozitate prin grija Inspectoratului General pentru Situații de Urgențã în depozitele proprii. Grantul alocat va acoperi costurile de achiziție de echipament medical, costuri de întreținere, inclusiv costuri de reparație, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, costurile de transport și livrare a produselor de la depozit la beneficiari.
Aceste stocuri, constituite cu sprijinul DGECHO și aflate în gestiunea IGSU vor fi puse la dispoziția statelor membre (inclusiv România) și partenere ale Mecanismului de Protecție Civilã al Uniunii, în baza unei solicitãri, în caz de amenințare gravã la adresa sãnãtãții. În funcție de nevoile identificate, Centrul de Coordonare a Rãspunsului la Urgențã al Comisiei Europene urmeazã sã decidã (în contextul unor activãri concomitente de cãtre mai multe state) unde vor fi folosite echipamentele din rezerva rescEU de contramãsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, context în care IGSU va proceda la pregãtirea și inițierea mãsurilor necesare asigurãrii transportului cãtre statul afectat.
Aceastã invitație a Comisiei Europene adresatã României constituie o recunoaștere a viabilitãții mãsurilor pe care autoritãțile le-au luat în contextul minimizãrii efectelor pandemiei COVID-19 dar și a statutului de generator de securitate și furnizor de asistențã internaționalã de urgențã la nivel european și global.
Mai mult, prin rãspunsul prompt la aceastã solicitare a Comisiei se creeazã premisele constituirii în Romania și a altor capacitãți europene, finanțate din bugetul Mecanismului de Protecție Civilã al Uniunii (de luptã împotriva incendiilor de pãdure cu elicoptere multi-rol și de evacuare aero-medicalã pentru numãr mare de pacienți critici).
Biroul presã