
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea rãspândirii COVID-19
În perioada 6 mai, ora 6.00 – 7 mai, ora 6.00, un numãr de 2.418 militari și 563 mijloace tehnice au acționat, în București și în țarã, în 496 misiuni de întãrire a prezenței, asigurarea fluidizãrii traficului și sprijin triaj epidemiologic la punctele de trecere a frontierei, paza unor obiective preluate de la Jandarmeria Românã, patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activitãți de ordine publicã în Capitalã ºi în alte localitãți din țarã, transport de echipamente medicale ºi alte materiale.
În același interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militarã „Cantacuzino” au fost prelucrate un numãr de 311 teste pentru depistarea infectãrii cu SARS-CoV-2, fiind în curs de finalizare un numãr de 774 de probe.
Militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București continuã activitatea de distribuire a peste 300 de pachete cu produse alimentare de strictã necesitate, asigurate de PROFI România, veteranilor de rãzboi și vãduvelor acestora din județele Arad, Brașov, Hunedoara, Mureș și Timiș.
Începând de miercuri, 6 mai, cinci camioane militare și 40 militari desfãșoarã o misiune de transport materiale și echipamente de protecție în Republica Moldova, în cadrul unui convoi al Guvernului României, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generatã de Covid-19, în țara vecinã. Ajutorul oferit cetãțenilor din Republica Moldova constã în 500.000 de mãști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mãnuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativã pentru transportul pe targã și aproximativ 80.000 de litri alcool sanitar.
* * *
Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificãrile și completãrile ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementãrii mãsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgențã revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apãrãrii Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate mãsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesarã alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitãri.
Militarii sunt pregãtiți sã sprijine autoritãțile în zonele unde va fi necesarã intervenția armatei.
Biroul presã