MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 195
Misiunile MApN de limitare a efectelor pandemiei de COVID -19 pânã la încetarea stãrii de urgențã

În perioada 14 mai, ora 6.00 – 15 mai, ora 00.00, un numãr de 2.085 militari cu 494 mijloace tehnice au acționat, în București și în țarã, în 454 misiuni de întãrire a prezenței, asigurarea fluidizãrii traficului și sprijin triaj epidemiologic la punctele de trecere a frontierei, paza unor obiective preluate de la Jandarmeria Românã, patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activitãți de ordine publicã în Capitalã ºi în alte localitãți din țarã, transport de echipamente medicale ºi alte materiale.

În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militarã „Cantacuzino” au fost prelucrate 390 teste pentru depistarea infectãrii cu SARS-CoV-2, fiind în curs de finalizare un numãr de 229 de probe.

Pe timpul stãrii de alertã, Ministerul Apãrãrii Naþionale este pregãtit sã sprijine, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne cu personal ºi mijloace pentru asigurarea pazei ºi protecþiei unor obiective a cãror protecþie este asiguratã de cãtre Jandarmeria Românã, transportul de efective, materiale ºi tehnicã pentru îndeplinirea misiunilor specifice și pentru asigurarea triajului epidemiologic și acordarea de asistenþã medicalã.

x x x

De la începutul pandemiei de COVID 19 și pânã la încheierea stãrii de urgențã, MApN a acționat cu peste 14.000 de militari și personal civil, în peste 7.200 de misiuni, cu circa 1.500 de mijloace tehnice.

Cel mai mare numãr de militari în misiuni a fost înregistrat în ziua de 28 aprilie - peste 3.200 militari, cu aproximativ 800 de mijloace tehnice, ce au fost angrenați în peste 600 misiuni. În medie, în fiecare zi a stãrii de urgențã au fost în teren peste 2.000 de militari și 500 mijloace tehnice, în aproximativ 400 misiuni.

Cel mai mare numãr de misiuni din total – peste 6.000, au fost realizate pentru asigurarea fluidizãrii traficului și patrulare, circa 570 – de sprijinire a forțelor MAI și 151 de executare a triajului epidemiologic în punctele de trecere a frontierei, iar peste 60 de misiuni au reprezentat montarea unor corturi în proximitatea unor spitale municipale sau județene pentru efectuarea triajului epidemioogic al pacienților.

Au fost instalate și operaționalizate trei spitale de campanie – unul de tip ROL 2, la Institutul de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, de la Otopeni, și douã Sisteme Modulare Medicale de Izolare și Tratament, la Constanța și Timișoara.

Medici militari și personal din cadrul MApN au asigurat managementul spitalelor județene din Focșani, Suceava și Deva, iar medici și personal medical militar au sprijinit activitatea unor direcții de sãnãtate publicã și a unor spitale civile din țarã - printre care se numãrã cele din Arad, Focșani, Deva, Timișoara și Suceava. De asemenea, personal medical a fãcut parte din echipa care a acordat sprijin Republicii Moldova pentru limitarea efectelor rãspândirii COVID-19.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militarã „Cantacuzino” a prelucrat, pânã în prezent, peste 23.650 de teste pentru depistarea infectãrii cu SARS-CoV-2, iar testarea va continua și pe parcursul stãrii de alertã.

Prin structurile cu atribuții în domeniul cercetãrii militare și medico-militare au fost create și omologate, în regim de urgențã, dispozitive medicale esențiale în lupta împotriva rãspândirii COVID-19, precum sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC și modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE, MApN achiziționând deja 100 de izolete pentru rețeaua sanitarã proprie (dintre care 10 au fost donate Republicii Moldova).

De asemenea, în baza dispozițiilor art. 10 din Ordonanța militarã nr.4/2020, aceste structuri au eliberat la solicitarea operatorilor economici, doar pe perioada stãrii de urgențã, avize și autorizații pentru materiale, componente, echipamente și dispozitive medicale necesare pentru prevenirea și combaterea rãspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-Cov2, respectiv a biocidelor. Avizele și autorizațiile eliberate pe perioada stãrii de urgențã sunt valabile 12 luni de la data emiterii lor, în conformitate cu prevederile art. III din OuG nr.67/ 07.05.2020.

Structurile logistice ale Comandamentului Logistic Întrunit, Statului Major al Forțelor Terestre, Statului Major al Forțelor Aeriene, precum și o echipã de specialiști din Academia Tehnicã Militarã „Ferdinand I” (ATM) au produs viziere de protecție pentru acoperirea nevoilor structurilor de forțe ce participã la efortul național împotriva rãspândirii COVID-19. De asemenea, Academia Tehnicã Militarã „Ferdinand I”, universitate politehnicã de prestigiu a Ministerului Apãrãrii Naþionale, ºi BlueSpace Tehnology (BST), un operator economic recunoscut în Industria Naþionalã de Apãrare, au proiectat un ventilator mecanic pentru a veni în sprijinul spitalelor ºi autoritãþilor din România în lupta împotriva pandemiei.

În timpul stãrii de urgențã, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București au efectuat șapte misiuni pentru distribuirea a aproximativ 4000 de pachete cu produse alimentare și de igienã de strictã necesitate cãtre persoanele vârstnice, veterani de rãzboi ºi vãduvelor acestora din județele Argeș, Brașov, Dolj, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Suceava și Timiș.

Forțele Aeriene Române au efectuat 20 de misiuni de transport cu materiale sanitare, personal medical în sprijinul altor state și repatrierea unor persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.