MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 218
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe (CAE) ºi ale Comitetului Director al Agenþiei Europene de Apãrare (CD EDA) în formatul miniștrilor apãrãrii în sistem de videoconferinþã

Secretarul de stat pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale Simona Cojocaru a participat marți, 16 iunie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în format al miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE, desfãșuratã în format videoconferințã.

Activitatea a debutat cu discuții ale miniștrilor apãrãrii privind consolidarea angajamentelor UE în misiunile și operațiile derulate sub egida Politicii de Securitate ºi Apãrare Comunã (PSAC), precum și în contextul pandemiei COVID - 19. A fost dezbãtutã și problematica finanțãrii acțiunilor operaționale ale Uniunii Europene prin instrumentul Facilitatea Europeanã pentru Pace (EPF).

A doua temã majorã a fost dedicatã inițiativelor din domeniul apãrãrii, fiind abordate aspectele ce vizeazã funcționalitatea acestora. Coerența între Cooperarea structuratã permanentã (PESCO), Fondul European de Apãrare (EDF) și Procesul de revizuire anualã coordonatã a apãrãrii (CARD) a constituit un punct central al dezbaterilor.

În ultima parte a reuniunii, discuțiile s-au concentrat pe problematica resurselor financiare alocate Fondului European de Apãrare și Mobilitãþii Militare, din perspectiva viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 - 2027.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a salutat extinderea discuțiilor dincolo de implicațiile pandemiei COVID-19 și a pledat pentru o concentrare a eforturilor pe furnizarea de orientãri ulterioare cu privire la creșterea rezilienței UE, precum și a consolidãrii rolului de actor global. De asemenea, a evidențiat importanþa inițiativelor UE din domeniul apãrãrii pentru consolidarea acțiunii globale a Uniunii, coerența acestora fiind extrem de relevantã în ceea ce privește relația cu NATO. Totodatã, oficialul român a subliniat necesitatea asigurãrii unei finanțãri adecvate, prin intermediul viitorului Cadru Financiar Multianual, în special în ceea ce privește la Fondul European de Apãrare și Mobilitatea Militarã.

De asemenea, în marja CAE a avut loc videoconferința Comitetului Director al Agenției Europene de Apãrare (CD EDA), pe parcursul cãreia au fost discutate obiectivele și prioritãțile Agenției în urmãtorii ani, având în vedere lecțiile învãțate în urma pandemiei COVID-19. În acest context, au fost expuse rezultatele procesului de reflecție pentru stabilirea pe termen lung a obiectivelor și prioritãților Agenției (EDA Long Term Review) privind transpunerea nivelului de ambiþie al Uniunii Europene în elemente concrete pe palierul dezvoltãrii de capabilitãþi pentru apãrare.

România a încurajat implementarea proiectelor privind dezvoltarea de capabilitãți și a inițiativelor UE din domeniul apãrãrii, inclusiv sub egida PESCO, în vederea asigurãrii unui rãspuns mai eficient al Uniunii Europene la crizele viitoare.