MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 220
Participarea ministrului Nicolae-Ionel Ciucã la Reuniunea ministerialã NATO, în sistem video-conferinþã

În prima zi a Reuniunii ministeriale NATO, miniștrii aliați ai apãrãrii au evaluat stadiul implementãrii posturii NATO de descurajare și apãrare, cu accent pe implicațiile generate de dezvoltarea de cãtre Rusia a sistemelor de rachete duale și nucleare, pentru securitatea europeanã și euroatlanticã. În acest sens, a fost agreat un pachet coerent de mãsuri politice și militare de adaptare și a fost reafirmat angajamentul de substanțã al NATO pentru controlul armamentelor, dezarmare și neproliferare.

Descurajarea nuclearã ºi rãspunsul Alianþei la evoluþiile mediului de securitate au fost abordate ºi în reuniunea Grupului de Planificare Nuclearã (NPG).

În cadrul Consiliului Nord-Atlantic, în intervenția sa, ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã a pledat pentru necesitatea implementãrii eficiente a mãsurilor dezvoltate sub umbrela prezenței înaintate adaptate (tFP) în regiunea Mãrii Negre și a reiterat apelul cãtre aliați pentru sporirea contribuțiilor la proiectele dezvoltate în aceastã regiune de importanțã strategicã pentru NATO, în spiritul solidaritãții aliate. Totodatã, și-a exprimat sprijinul pentru aprofundarea procesului de adaptare a posturii Alianþei în relaþie cu provocãrile de securitate actuale și viitoare, precum ºi pentru adoptarea Conceptului final de descurajare și apãrare a spațiului euro-atlantic (DDA), ca pas important în eforturile de asigurare a unei apãrãri coerente a întregului teritoriu aliat.

Referitor la operațiile și misiunile aliate, dezbaterile aliaților au vizat evaluarea Misiunii NATO Resolute Support (RSM) din Afganistan prin prisma ajustãrilor în derulare ale acesteia și a negocierilor din regiune. De asemenea, a fost prezentatã o evaluare a situației de securitate din Irak, fiind analizate premisele procesului de planificare pentru stabilirea viitorului rol al Alianței în Irak. În context, România și-a exprimat sprijinul pentru continuarea efortul aliat și menținerea angajamentelor într-un mod flexibil, în concordanțã cu dinamica cerințelor operaționale specifice și cu evoluțiile concrete din teren.