MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 234
Reluarea lucrãrilor de reabilitare a ,,Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Rãzboi Mondial”

Joi, 9 iulie, vor fi reluate lucrãrile de reabilitare a ,,Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Rãzboi Mondial”, monument istoric situat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman.

Lucrãrile au intrat în conservare în data de 2 decembrie 2019, dupã ce au fost efectuate mãsurile specifice de pregãtire a monumentului pentru anotimpul rece, iar, în urmã cu aproape o sãptãmânã, constructorul a început refacerea organizãrii de șantier, transportul materialelor, reamenajarea împrejmuirii și verificarea echipamentelor. Deși în luna iunie a acestui an condițiile meteo la altitudinea monumentului au fost preponderent nefavorabile, echipa de constructori a reușit sã desfãșoare operațiunile pregãtitoare astfel încât redeschiderea șantierului sã fie realizatã conform graficului stabilit.

În acest an, vor fi sablate ultimele tronsoane metalice, soclul și platforma de acces la monument, va fi acoperitã anticoroziv întreaga structurã metalicã și se vor finaliza amenajãrile interioare. De asemenea, se vor monta lãmpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și va fi realizatã instalația de ventilație în subsol.

Periodic, echipa de implementare a proiectului compusã din specialiști din cadrul Secretariatului general ºi Direcþiei domenii ºi infrastructuri efectueazã vizite de lucru la Monument, pentru verificarea stadiului lucrãrilor.

Pânã în prezent au fost executate urmãtoarele lucrãri:

1. Rețele exterioare:
- a fost executat branșamentul electric în lungime de 3000 m;
- au fost montate cãminele de tragere;
- a fost executatã instalația priza de pãmânt;
- a fost executatã instalația de paratrãsnet.
2. Structura metalicã:
- s-a efectuat sablarea structurii metalice și aplicarea primului strat de grund la 15 tronsoane din totalul de 20 de tronsoane, pe o suprafațã de 880 mp din 1100 mp.
3. Soclu și platforma de acces:
- au fost realizate fundațiile și pereții stației de epurare din subsolul soclului;
- echipamentele din subsol au fost amplasate pe poziție;
- a fost refãcutã parțial terasa peste subsolul soclului.
4. Organizarea de șantier la nivelul Crucii Caraiman:
- este executatã în proporție de 99 %.

***

În calitate de administrator legal al monumentului, Ministerul Apãrãrii Naționale deruleazã, în perioada 9 mai 2016 - 30 septembrie 2022, proiectul cu titlul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativã a Eroilor români din Primul Rãzboi Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionalã prin Programul Operaþional Regional 2014-2020, Axa prioritarã 5, Prioritatea de investiþii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea ºi dezvoltarea patrimoniului natural ºi cultural.

Valoarea proiectului este de 19.159.031, 29 lei, dintre care 15.946.043,78 lei reprezintã finanțare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinanțãrii proprii pentru cheltuieli eligibile și neeligibile. Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apãrãrii Naționale, cu sprijinul Direcției domenii și insfrastructuri.

Obiectivul general al proiectului este promovarea istoriei și identitãții naționale prin conservarea, protejarea și valorificarea unui monument cultural și istoric de referințã pentru România, Crucea comemorativã a Eroilor români din Primul Rãzboi Mondial, iar obiectivele specifice vizeazã, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul monumentului și, pe de altã parte, creșterea numãrului de vizitatori la monument cu minim 6%, în primul an dupã finalizarea lucrãrilor de intervenție.

Lucrãrile la obiectiv pot fi efectuate numai în perioada caldã, depinzând de condiþiile meteorologice. Astfel, în perioadele 1 septembrie 2018 - 8 iulie 2019 și 2 decembrie 2019 - 8 iulie 2020 lucrãrile au fost conservate, fiind efectuate mãsuri specifice de pregãtire a monumentului pentru timpul friguros.