
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Întâlnire a conducerii MApN cu șeful Forțelor Terestre ale SUA
La discuții au participat șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, generalul-locotenent Christopher G. Cavoli, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilã, la a cãrui invitație este efectuatã vizita delegației americane.
Pe parcursul convorbirilor oficialii români ºi americani au discutat despre parteneriatul strategic dintre țara noastrã și SUA în domeniul apãrãrii, despre perspectivele de intensificare a cooperãrii în domeniul militar cât și despre reconfigurarea forþelor militare americane din Europa, în sprijinul consolidãrii posturii de descurajare ºi asigurãrii Aliaþilor de pe Flancul Estic al NATO.
Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, a reiterat cã România „salutã intenþia SUA de a-și suplimenta efortul în sprijinul securitãþii la Marea Neagrã, printr-o prezenþã rotaþionalã continuã” și a amintit în acest context cã militarii americani sunt oricând bineveniți în țara noastrã.
Ministrul apãrãrii naționale a fost de pãrere cã angajamentul SUA în regiune este de o importanþã strategicã deosebitã ºi cã reprezintã un factor esenþial în sprijinul susþinerii ºi consolidãrii securitãþii pe segmentul sudic al Flancului Estic al NATO.
„Trebuie sã continuãm sã implementãm în continuare mãsuri de descurajare ºi apãrare în regiunea Mãrii Negre, similare cu cele din Marea Balticã" - a subliniat ministrul român al apãrãrii.
Referindu-se la parteneriatul strategic România-SUA, ministrul Nicolae-Ionel Ciucã a apreciat cã, „dincolo de palierele economice și politice ale parteneriatului ce ne leagã, salut angajamentul continuu și solidar al SUA, printr-o prezențã militarã robustã în România”.
Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost procesul de transformare și modernizare a Armatei României, de adaptare la provocãrile generate de contextul geostrategic din zona țãrii noastre.
În context, ºeful Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a amintit cã la nivelul SMAp se realizeazã proiecþii tactice ºi strategice pentru a asigura o dezvoltare sustenabilã ºi eficientã, care sã permitã realizarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu aliaþii.
„Suntem încrezãtori în planurile noastre ambiþioase de modernizare la nivelul tuturor categoriilor de forþe ºi în investiþiile viitoare destinate creãrii unui pachet de forþe sustenabil, capabil sã permitã desfãºurarea tuturor misiunilor ce ne revin. În perioada imediat urmãtoare, vor intra în dotarea forþelor armate ale României douã dintre cele mai moderne sisteme operate și de armata americanã - HIMARS ºi PATRIOT, țara noastrã fiind primul stat aliat de pe flancul estic care va deține aceste sisteme”, a mai spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.
„Cooperarea strânsã cu aliați puternici precum România reprezintã un factor esențial în promovarea intereselor comune de securitate,” a declarat generalul McConville. Șeful Forțelor Terestre SUA a subliniat, pe acest palier, „planurile armatei americane de a disloca, pe bazã rotaționalã, mai multe efective în zona Mãrii Negre și în special în România ceea ce demonstreazã „angajamentul continuu al SUA pentru o Europã puternicã”.
Generalul-maior Iulian Berdilã și generalul James C. McConville au avut, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, și discuții aplicate despre exercițiile bilaterale și multinaționale planificate pentru acest an - în condițiile pandemiei de COVID-19 - și pentru 2021, cât și despre dezvoltarea infrastructurii necesare dislocãrii forþelor aliate ºi ale SUA și pregãtirii în comun în țara noastrã.
Un alt subiect abordat de cei doi oficiali militari a fost misiunea din Afganistan, unde militarii români și americani au misiuni comune și un parteneriat bazat pe solidaritate și profesionalism. „Nivelul de interoperabilitate între aliați este unul peste așteptãri, ne instruim împreunã și dezvoltãm substanțial oportunitãțile din punct de vedere bilateral și aliat”, a apreciat șeful Forțelor Terestre Române.
„Am discutat astãzi despre semnificația relației noastre și importanța creșterii cooperãrii militare. Forțele Terestre ale României și Statelor Unite au o lungã istorie în soluționarea unora dintre cele mai presante provocãri de securitate. Soldații americani se antreneazã în mod constant cu aliații români pentru creșterea capacitãții combative și o fac chiar și acum, în timp ce noi vorbim aici”, a concluzionat generalul american James C. McConville.
Biroul presã