MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 279
Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, a participat miercuri 26 august, la Berlin, la Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale Uniunii Europene.

Lucrãrile reuniunii au debutat cu sesiunea dedicatã angajamentelor operaționale ale UE în cooperare cu partenerii. La aceastã sesiune au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și subsecretarul general al ONU pentru operații în sprijinul pãcii, Jean–Pierre Lacroix. Discuțiile s-au focalizat pe efortul de construire a capacitãții statelor partenere în domeniul securitãții și apãrãrii. În acest context, au fost abordate ºi modalitãțile practice de creștere a cooperãrii în teren între UE, NATO și ONU în diferitele operații în derulare.

A doua sesiune a fost dedicatã viitorului instrument de orientare în domeniul securitãții și apãrãrii – Busola strategicã/Strategic Compass. Cu acest prilej, miniștrii apãrãrii au discutat pașii de urmat în cadrul procesului de elaborare și implementare a noului instrument.

Ultima sesiune de lucru a constituit o bunã oportunitate pentru o discuție deschisã privind cultura europeanã de securitate și apãrare în context post-COVID 19. Astfel, dezbaterile participanþilor s-au concentrat pe consolidarea coeziunii, solidaritãții și unitãții Uniunii Europene în domeniul securitãții și apãrãrii, plecând de la lecțiile învãțate și deficiențele semnalate pe timpul pandemiei.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucã a exprimat susþinerea pentru cooperarea cu partenerii ca parte a abordãrii integrate a UE în rãspunsul la crize, evidențiind necesitatea consolidãrii procesului de coordonare, dar și intensificarea efectului acțiunilor printr-o abordare integratã utilizând toate instrumentele la dispoziția UE, în contextul pandemiei COVID-19.

În ceea ce privește viitorul instrument de orientare al UE, ministrul apãrãrii naþionale a subliniat importanþa reflectãrii corespunzãtoare a relației transatlantice în cadrul Busolei Strategice. De asemenea, a exprimat sprijin pentru consolidarea capacitãții UE de rãspuns la crizele și amenințãrile curente și viitoare ale mediului de securitate și apãrare, într-un mod cuprinzãtor, cu accent deosebit pe imediata vecinãtate a Uniunii.

În cadrul dezbaterilor privind conceptul de culturã europeanã de securitate și apãrare în context post COVID-19, Nicolae-Ionel Ciucã a exprimat interesul pentru sprijinirea procesului de furnizare a unor linii directoare privind creșterea rezilienței, capacitãții și credibilitãții UE pe scena globalã, în domenii precum securitatea ciberneticã, contracararea amenințãrilor hibride, combaterea dezinformãrii și protejarea infrastructurii critice și a lanțurilor de aprovizionare.