MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 288
Șeful Statului Major al Apãrãrii din Polonia, în vizitã la MApN

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, și șeful Statului Major al Apãrãrii (SMAp), generalul-locotenent Daniel Petrescu, au avut joi, 3 septembrie, o întâlnire cu generalul Rajmund Andrzejczak, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, care se aflã în țara noastrã pentru a participa la ceremonia prilejuitã de aniversarea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.

Cei trei oficiali au discutat despre relațiile excelente de cooperare în domeniul apãrãrii atât în context bilateral, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene.

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, a apreciat contribuția Poloniei la mãsurile de consolidare a posturii NATO, „ceea ce reflectã, în termeni practici, solidaritatea aliatã și relația strânsã în plan bilateral între armatele noastre”, și a pledat pentru continuarea strânsei cooperãri în vederea promovãrii obiectivelor de interes comun legate de întãrirea prezenței NATO pe Flancul Estic.

Ministrul Ciucã a subliniat, de asemenea, importanța procesului de consolidare a posturii de descurajare și apãrare a Alianței, de o manierã coerentã și unitarã, prin implementarea deplinã a deciziilor adoptate la nivel aliat începând cu 2014, cât și a exemplelor concrete de cooperare deja implementate la nivelul structurilor multinaþionale gãzduite de România și Polonia.

Alte subiecte aflate pe agenda discuțiilor au fost Inițiativa „Bucureºti 9 (B9)”, inclusiv pe tema mobilitãþii militare, și programe regionale, precum Cooperarea structuratã permanentã (PESCO) sau Inițiativa Pooling and Sharing, la care cele douã state participã în trei proiecte gestionate de Agenția Europeanã pentru Apãrare (EDA).

Șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a evaluat drept excelent atât nivelul cooperãrii dintre armatele românã și polonezã, cât și parteneriatul strategic dintre România și Polonia în domeniul apãrãrii, care s-a concretizat în acțiuni comune pe întreg spectrul relațiilor internaționale - NATO, UE, ONU, OSCE și în plan regional.

Generalul-locotenent Petrescu a spus cã „o prioritate a Armatei României o reprezintã consolidarea NATO prin desfãșurarea de forțe și mijloace defensive pe linia de efort a Prezenței Înaintate pe întreg flancul estic. În contextul aplicãrii mãsurilor de asigurare ale NATO, România, asemeni Poloniei, este un pilon regional de stabilitate și securitate pe granița de est a Alianței”. În acest sens, operaționalizarea forțelor din cadrul Prezenței Înaintate Adaptate constituie o acține în progres continuu, a apreciat șeful SMAp. În acest moment, un detașament din Forțele Terestre Române înzestrat cu complexe de luptã autopropulsate GEPARD se pregãtește sã înlocuiascã, în cadrul Grupului de Luptã NATO din Polonia, actualul detașament românesc de apãrare antiaerianã dotat cu sisteme de artilerie antiaerianã OERLIKON.