
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Participarea șefului Statului Major al Apãrãrii la Comitetul Militar al NATO
Șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat vineri, 18 septembrie, la Conferința Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor apãrãrii, desfãșuratã în sistem de videoteleconferințã.
Lucrãrile reuniunii au fost deschise de președintele Comitetului Militar, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, alãturi de comandantul Comandamentului Suprem al Forþelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod Wolters, și comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation - ACT), generalul André Lanata. Pe parcursul conferinței, șefii apãrãrii au avut intervenții referitoare la activitãțile, misiunile și operațiile NATO – în special Misiunea „Resolute Support” din Afganistan și Misiunea NATO din Irak –, postura euro-atlanticã de descurajare și apãrare, conceptul „NATO’s Warfighting Capstone” și rãspunsul NATO pentru limitarea pandemiei COVID-19. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o sesiune de discuții cu reprezentanții Consiliului Militar al NATO.
Generalul-locotenent Daniel Petrescu a reliefat importanța concentrãrii eforturilor Alianței pentru accentuarea aplicãrii mãsurilor de asigurare prin consolidarea Prezenței Înaintate Adaptate. În acest sens, regiunea Mãrii Negre, parte a întregului flanc estic, necesitã o abordare defensivã coerentã, inclusiv prin creșterea capabilitãților aliate în aceastã zonã. De asemenea, șeful Statului Major al Apãrãrii a transmis cã aplicarea Planului NATO de Rãspuns la Pandemie prin realizarea stocurilor de materiale și echipamente medicale și sincronizarea mecanismelor de reacție civil-militare va conduce la o reziliențã sporitã a statelor fațã de evoluția pandemiei. Nu în ultimul rând, generalul-locotenent Daniel Petrescu a subliniat cã eficientizarea comunicãrii strategice aliate și cooperarea în acest domeniu cu Uniunea Europeanã vor conduce la contracarea campaniilor de dezinformare, duse pe teritoriile statelor membre ale NATO.
* * *
Comitetul Militar este cea mai înaltã autoritate militarã a NATO. Structura de comandã militarã a NATO se reuneºte de douã ori pe an, la nivelul ºefilor apãrãrii, pentru a discuta despre misiunile NATO ºi pentru a oferi Consiliului Nord-Atlantic consiliere militarã, bazatã pe consens, asupra modului în care Alianþa poate rãspunde eficient la provocãrile globale de securitate.
Biroul presã