MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 303
Întâlnirea ministrului apãrãrii naționale cu reprezentanții Forumului structurilor asociative, la sediul MApN

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului (DRPCVP), Marius Bãlu, s-au întâlnit marți, 22 septembrie, la sediul MApN, cu reprezentanții Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervã și în retragere.

Ministrul Ciucã i-a asigurat pe pensionarii militari de întreaga implicare a instituției militare în soluționarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervã și în retragere, în special în ceea ce privește problematica actualizãrii pensiilor militare.

De asemenea, ministrul apãrãrii naționale i-a informat pe reprezentanții Forumului cã a aprobat astãzi documentul ce prevede optimizarea procesului de informare publicã pe tema pensiilor militare și calitãții vieții personalului din perspectiva procesului de legiferare și a aplicãrii prevederilor legislației naționale și a normelor specifice MApN. Scopul acestor demersuri este acela de a îmbunãtãți cooperarea cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, în rezervã și în retragere.

“Armata va fi mai activã în comunicarea cu pensionarii militari, prin cele douã structuri cu responsabilitãți directe legate de ei: Casa de pensii sectorialã a MApN și Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului. Acestea își vor actualiza și îmbunãtãți paginile din Internet, vor administra un forum dedicat exclusiv problematicii pensiilor militare, vor crea și administra pagini dedicate problematicii care îi preocupã pe seniorii noștri și vor organiza periodic, în rețelele de socializare, sesiuni de întrebãri și rãspunsuri pe tema pensiilor militare”, a spus ministrul apãrãrii naționale.

În cuvântul sãu, președintele Forumului a apreciat eforturile depuse de cãtre conducerea MApN și a mulțumit pentru oportunitatea oferitã cu acest prilej de a desfãșura, la sediul Ministerului Apãrãrii Naționale, aceastã întâlnire a reprezentanților structurilor asociative ale personalului militar în rezervã și în retragere.

„Am decis împreunã faptul cã Ministerul Apãrãrii Naționale și Forumul structurilor asociative ale militarilor din sistemul apãrãrii, ordinii publice și siguranței naționale vor susține, cu anumite propuneri de modificare necesare, PL-x nr. 199/2020 – proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor mãsuri în domeniul pensiilor militare de stat.
Voi rãmâne permanent în contact cu reprezentanții Forumului și voi sprijini întotdeauna militarii în rezervã și în retragere. Ministerul Apãrãrii Naționale este și va fi tot timpul alãturi de structurile asociative ale personalului care a fãcut parte din Armata României”, a declarat, la sfârșitul întrevederii, ministrul Ciucã.


x x x

Ministerul Apãrãrii Naționale a depus o serie de observații la proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor mãsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x 199/2020) și va susține acest proiect în cadrul procesului legislativ, principiile avute în vedere fiind:
- înlãturarea discriminãrilor majore din sistemul pensiilor militare de stat referitoare la diferențele de cuantumuri ale pensiilor pentru beneficiarii care au ieșit la pensie la intervale diferite de timp, dar au deținut, ocupat sau avut grade, funcții și vechimi egale;
- crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare, proces efectuat în raport cu vechimea valorificatã prin ultima decizie de pensie și raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare aplicabile la data respectivã, în condiții identice de funcție și de grad militar/profesional;
- crearea cadrului legal pentru actualizarea, dupã data aplicãrii în integralitate a Legii-cadru privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice, a pensiilor militare, ori de câte ori se majoreazã soldele de grad/soldele gradului profesional și soldele de funcție ale militarilor, mãsurã care nu va mai permite un nou decalaj;
- eliminarea, etapizatã, a inechitãților create de succesiunea în timp a actelor normative din sistemul pensiilor militare prin raportarea la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice, cu modificãrile și compeltãrile ulterioare;
- acordarea dreptului prevãzut de art.11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificãrile și completãrile ulterioare (pensionarii decorați cu ordinul „Semnul Onorific” clasele a III-a, a II-a și I beneficiazã de un spor de 10, 15 și, respectiv, 20 la sutã al cuantumului pensiei).

Structurile asociative care își desfãșoarã activitatea în domeniile de responsabilitate ale instituției militare sunt acele asociații/fundații al cãror scop și obiective se circumscriu domeniilor de responsabilitate ale Ministerului Apãrãrii Naționale.

Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, prin Direcția pentru relația cu Parlamentul, a avut, în acest an, mai multe activitãți dedicate pensionarilor militari, dar interacțiunea fizicã cu reprezentanții structurilor asociative a fost limitatã începând cu trimestrul II al anului, ca urmare a izbucnirii pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2.