MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 323
Achiziția sistemului SIML pentru dotarea Armatei României, în procedurã de aprobare de cãtre Congresul SUA

Conducerea Ministerului Apãrãrii Naționale salutã finalizarea, de cãtre Departamentul de Stat al SUA, a procesului de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziționãrii Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavã – SIML și notificãrii, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.

Pentru îndeplinirea misiunilor la standarde adaptate provocãrilor actuale, Forțele Navale au nevoie de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavã nou, modern, interoperabil cu celelalte sisteme care urmeazã sã intre în dotarea forțelor navale și cu cele din dotarea altor state membre ale NATO.

Conform cerințelor Forțelor Navale, parametrii SIML trebuie sã permitã îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafațã adverse, dar și de apãrare a cãilor de comunicații maritime proprii.

La nivelul MApN, programul de înzestrare SIML a fost fundamentat prin parcurgerea tuturor etapelor prevãzute în sistemul integrat de management al achizițiilor pentru apãrare. În urma analizei documentelor de program, a reieșit cã singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavã complet operațional, modern, testat și livrat cãtre forțe armate din state NATO (Polonia), și care se pliazã cel mai bine pe cerințele operaționale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). Alte state ale cãror forțe armate au în dotare racheta NSM (dar nu și sistemul) sunt Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii și Malaezia.

Prin proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului se propune aprobarea atribuirii de cãtre Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii, a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru realizarea „Capabilitãții de luptã împotriva navelor de suprafațã”, aferentã programului de înzestrare SIML. Prin implementarea acestui program va fi asigurat, pe lângã sistemul propriu-zis, și pachetul de suport logistic inițial, instruirea militarilor privind folosirea în luptã a sistemului și actualizarea permanentã a bazei de date privind parametrii tactici ai țintelor.

Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalaþii mobile de lansare rachete antinavã” (SIML), aºa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane EURO, fãrã TVA, urmând ca valoarea exactã sã fie stabilitã în urma derulãrii procedurii de achiziþie, aºa cum va fi stabilitã prin lege de Parlament.

Procedura specificã anterioarã de achiziþie pentru SIML a fost anulatã de autoritatea contractantã ca urmare a faptului cã singurul operator economic care a depus o ofertã în cadrul procedurii specifice reglementatã de HG 630/2018 nu a mai dorit continuarea negocierilor din cadrul etapei a-II-a.

Fațã de procedura anterioarã, în proiectul actual configurația sistemului a crescut atât în complexitate, cât și în numãrul de instalații mobile de lansare și în numãrul de muniții care vor fi achiziționate.

Dupã aprobarea Congresului SUA și a Parlamentului României urmeazã a fi purtate discuții și negocieri de naturã tehnicã pentru stabilirea configurației finale a achiziției, dar și modul de punere în practicã, prin cooperare tehnologicã și industrialã a unei capacitãți de producție și realizare a mentenanței constituitã la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategicã, așa cum este definitã de Legea nr. 232/2016 (art. 5, alin. b). Pe lângã înființarea unor locuri de muncã înalt calificate, realizarea unei infuzii de capital în economia româneascã, și dezvoltarea unei facilitãți de nivel tehnologic de ultimã generație în industria naționalã de apãrare, aceastã cerințã rãspunde și unui interes național de securitate, astfel încât în situații de crizã sau rãzboi sã nu fie necesarã trimiterea echipamentelor în afara teritoriului național pentru efectuarea lucrãrilor de reparații sau mentenanțã.

* * *

Achiziția Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavã face parte din cele cinci programe de înzestrare prevãzute în Planul de înzestrare a Armatei României pentru care Parlamentul a transmis, în anul 2020, aprobarea prealabilã de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

Prin achiziția SIML de la Guvernul SUA se asigurã accesul la instruirea personalului pentru folosirea în luptã a sistemului pe baza experienței practice a Armatei SUA (acces la proceduri de instruire inclusiv cele clasificate); accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai țintelor (acces la bazele de date clasificate proprietate a guvernului SUA); interoperabilitatea în cadrul Alianței Nord-Atlantice; furnizarea echipamentelor criptografice și cu regim special integrate în SIML (acestea vor permite accesul la comunicații de voce și date, în mod criptat bazat pe tehnologii proprietate a Guvernului SUA).

Aceste elemente sunt esențiale în realizarea capabilitãții de luptã împotriva navelor de suprafațã, aferentã programului de înzestrare SIML, care se poate realiza numai prin contract de tip acord guvern la guvern, între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii, în cadrul Programului Foreign Military Sales (FMS).

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat pânã în anul 2024.