
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
25 octombrie - Ziua Armatei României
Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sãrbãtoritã printr-o serie de manifestãri organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din țarã, în statele în care România are acreditaþi ataºaþi ai apãrãrii ºi în bazele militare din teatrele de operaþii unde sunt dislocaþi militarii români.
Din cauza mãsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activitãțile vor avea loc fãrã public.
• În Bucureºti, activitãþile se vor desfãșura duminicã, 25 octombrie, dupã urmãtorul program:
- ora 10.00, la Mormântul Ostaºului Necunoscut, din Parcul Carol I - ceremonie militarã de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptã al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurãmântului militar de cãtre studenți ai anului I de la Catedra de Pregãtire ºi Perfecþionare Medico-Militarã Bucureºti.
- ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Rãzboi Mondial (Universitatea Naționalã de Apãrare “Carol I”) ºi la Monumentul Eroilor Geniºti (Piața Leu) - ceremonii militare ºi religioase de depuneri de coroane ºi jerbe de flori.
• La Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.
În atenția jurnaliștilor care vor sã ia parte la ceremonia organizatã în Parcul Carol I:
- Accesul în zonã se va face pe baza cãrții de identitate și a legitimației de presã, între orele 9.00 și 9.30.
- Din motive de securitate sanitarã și pentru limitarea numãrului de participanți la activitate, vã rugãm ca echipele sã fie compuse din maxim doi reprezentanți pentru fiecare instituție media.
- Pe cât posibil, transmisia live sã fie realizatã cu echipamente portabile (de tip rucsac).
- Pe toatã durata activitãții este obligatorie purtarea mãștii de protecție.
- Ceremonia va fi transmisã live pe pagina de facebook a MApN.
* * *
În campaniile celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial, efortul de rãzboi a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispãruți, iar peste 330.000 au fost rãniți în luptã. Dupã eliberarea teritoriului naþional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat sã lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei ºi Austriei, alãturi de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe ºi sacrificii, la marea victorie obþinutã la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârºitul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial în Europa.
Biroul presã