MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 353
Conferințã internaționalã dedicatã problematicii de gen, la MApN

Ministerul Apãrãrii Naționale a organizat joi, 5 noiembrie, conferința internaționalã de promovare a dimensiunii de gen cu tema „Egalitatea de gen la 20 de ani de la adoptarea Rezoluției Consiliului de securitate al ONU 1325 privind Femeile, Pacea ºi Securitatea. Impactul acesteia asupra sectorului securitãții și apãrãrii”.

Evenimentul, organizat în sistem de videoconferințã, s-a desfãșurat sub egida Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apãrãrii din Europa de Sud-Est (SEDM) și s-a înscris în ansamblul de acțiuni întreprinse de România, în calitate de națiune-lider, pentru continuarea dezvoltãrii proiectului „Femei Lider în domeniul Securitãții și Apãrãrii”. Țara noastrã este, dupã 2017, pentru a doua oarã gazda unei conferințe internaționale dedicatã promovãrii egalitãții de gen.

„Aceastã aniversare are loc într-un an cu dublã semnificaþie – 75 de ani de la semnarea Cartei Organizaþiei Naþiunilor Unite ºi 65 de ani de când România a devenit stat membru al organizaþiei”, a spus secretarul de stat Simona Cojocaru, șeful Departamentului pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale din cadrul MApN.

Secretarul de stat a precizat cã, în baza cadrului legal naþional, MApN promoveazã ºi sprijinã accesul echitabil ºi echilibrat pentru femei ºi bãrbaþi la toate nivelurile ierarhice, fie cã este vorba despre personalul militar sau civil, la poziþii de conducere sau de execuþie, în deplinã concordanþã cu procedurile de selecþie bazate pe performanþã. „Aºadar, nu existã restricþii privind participarea ºi selecþia femeilor pentru posturile din cadrul ministerului, inclusiv în cadrul misiunilor permanente ale Reprezentanþelor Militare ale României la organizaþiile internaþionale sau la misiunile temporare în cadrul structurilor de comandã ºi execuþie dislocate în afara teritoriului national”, a concluzionat șeful Departamentului pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale.

La conferințã au participat experți din statele membre ale SEDM - Albania, Bulgaria, Bosnia ºi Herțegovina, Croația, Georgia, Grecia, Italia, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Slovenia, Serbia, Turcia, SUA, Ucraina, reprezentanți ai ONU, NATO și ai Centrului pentru cooperare în domeniul securitãții din sud-estul Europei (RACVIAC).

De asemenea, la eveniment au luat parte reprezentanți ai instituțiilor publice care au contribuit la elaborarea documentelor programatice pe problematica de gen, respectiv Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Naționalã pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bãrbați, Școala Naționalã de Studii Politice și Administrative, precum și reprezentanți ai societãții civile.

Conferința a constituit o oportunitate de reafirmare, pe plan internațional, a rolului femeii în prevenirea ºi soluționarea conflictelor militare, în promovarea pãcii ºi securitãții, precum ºi în procesul de luare a deciziei politice ºi militare.

În același context, al activitãților organizate pe plan național pentru marcarea a 20 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325, au fost lansate public Strategia naționalã și Planul Național de Acțiune privind implementarea Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Femeile, pacea și securitatea, pentru perioada 2020-2023, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 561/2020.

La sediul MApN, cele douã decenii de la adoptarea Rezoluției ONU privind Femeile, Pacea ºi Securitatea, au fost marcate miercuri, 4 noiembrie, prin acordarea denumirii de „Smaranda Brãescu” (prima femeie parașutist cu brevet din România, campioanã europeanã și mondialã la parașutism) sãlii de conferințe a Departamentului pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale a MApN. De altfel, la nivelul Statului Major al Apãrãrii, al structurilor centrale ale MApN, al categoriilor de forțe ale armatei, al comandamentelor de armã și al instituțiilor militare de învãțãmânt vor fi identificate spații destinate activitãților comune (aule, biblioteci, sãli de curs etc.) care vor primi numele unor personalitãți feminine marcante, reprezentative pentru zona, orașul sau județul unde se aflã sediul unitãții militare.