MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 363
Delegație militarã din Estonia, în vizitã în România

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, și șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 11 noiembrie, la sediul MApN, cu șeful Statului Major al Apãrãrii din Republica Estonia, generalul-maior Martin Herem.

Delegația din Estonia efectueazã, în aceste zile, o vizitã în țara noastrã la invitația șefului Statului Major al Apãrãrii din Armata României.

În cadrul discuțiilor, oficialii români și estoni au fãcut o analizã a domeniilor comune de activitate și au discutat despre extinderea relațiilor de cooperare bilateralã dintre cele douã armate, în contextul importanței acordate, de ambele țãri, problematicii securitãții internaționale și regionale, precum și implementãrii sinergice a mãsurilor de asigurare în vederea consolidãrii apãrãrii Flancului Estic al Alianþei Nord-Atlantice.

Ministrul apãrãrii naționale a adus în discuție modalitãțile de dezvoltare a cooperãrii militare bilaterale în context regional, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, subliniind interesul de a consolida relația transatlanticã și participarea în comun la operații și misiuni internaționale. „Substanța cooperãrii româno-estone pe palierul securitãții duce la consolidarea mãsurilor aliate de reasigurare și întãrire a Flancului Estic. România rãmâne partener angajat în acest demers, comunitatea euroatlanticã are nevoie de securitate și stabilitate regionalã”, a spus ministrul Ciucã.

Referindu-se la situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO, ministrul român a reliefat importanța continuãrii procesului de consolidare a posturii Alianței la Marea Balticã și Marea Neagrã și a fost de pãrere cã „mãsurile deja adoptate în forurile internaționale sunt implementate, iar fiecare aliat a înțeles noua paradigmã a evoluției regionale. Este transmis, astfel, un mesaj important cu privire la angajamentul statelor europene de a consolida cooperarea în materie de securitate ºi apãrare, pe fondul provocãrilor majore de securitate, care se transpune cu ușurințã pe agenda europeanã”.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu i-a prezentat omologului sãu evoluția curentã a situației de securitate pe Flancul Sud-Estic al NATO și stadiul îndeplinirii angajamentelor naționale în cadru aliat. De asemenea, el a subliniat cã abordarea Armatei României în plan național și regional, privind amenințãrile la adresa securitãții, este una echilibratã și justificatã.

Având în vedere expertiza acumulatã de Estonia în domeniul digitalizãrii, inclusiv pe palierul apãrãrii cibernetice, șeful Statului Major al Apãrãrii a transmis cã interesul militarilor români pentru cooperarea în acest domeniu a rãmas deschis atât în zona operativã, cât și în cea a pregãtirii de specialitate, inclusiv la nivel universitar.

Un alt subiect aflat pe agenda de discuții a fost înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est. „În baza programelor Alianței de adaptare a posturii de apãrare și descurajare, intenționãm ca, pe de o parte, sã dezvoltãm componenta de instruire multinaționalã, la nivel întrunit, și, pe de alta, sã participãm, ca și pânã acum, militari români și estoni, atât la misiuni ale NATO și ale Uniunii Europene, precum și în comandamente aliate, inclusiv în cele dislocate în țara noastrã”, a spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În finalul întrevederii, cei doi oficiali militari au accentuat importanța mãsurilor de consolidare a posturii defensive a NATO pe linia de efort a Prezenței Înaintate pe întreg Flancul Estic al Alianței.