MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 374
Participarea ministrului apãrãrii naționale la Conferința internaþionalã „Roadmap to Warsaw Security Forum”

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, a participat miercuri, 18 noiembrie, la Conferința internaþionalã “Roadmap to Warsaw Security Forum”, eveniment organizat, în format online, de cãtre Casimir Pulaski Foundation și German Marshall Fund of the United States, în cooperare cu NATO.

Ministrul român al apãrãrii a discutat, alãturi de omologii sãi din Estonia și Portugalia, despre arhitectura de securitate din Europa în cadrul panelului From East to West to South: Reflecting on the Security Arhitecture of Europe, moderat de Zbigniew Pisarski, președintele Casimir Pulaski Foundation.

În cadrul discuþiilor, ministrul Ciucã a susþinut importanþa adaptãrii permanente la evoluþiile geostrategice, inclusiv din perspectiva asigurãrii securitãții energetice în spațiul euroatlantic: „Energia este parte a elementelor de putere și poate fi utilizatã, de cãtre anumiți actori statali, drept instrument complementar pentru atingerea obiectivelor geopolitice. Totodatã, coridoarele energetice au un rol determinant în asigurarea rezilienței pe termen mediu și lung”.

Întrebat despre programele de înzestrare demarate la nivelul MApN, ministrul român a trecut în revistã stadiul achizițiilor de echipamente militare, dând ca exemplu programele de înaltã tehnologie HIMARS ºi PATRIOT, subliniind în context angajamentul politic ferm asumat de România privind alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru domeniul apãrãrii, începând cu anul 2017. Totodatã, ministrul Nicolae-Ionel Ciucã a amintit cã România este un important furnizor de securitate ºi stabilitate în regiune, cu un rol major pe Flancul estic aliat prin contribuþia la prezenþa înaintatã NATO.

Ministrul român al apãrãrii a menþionat, de asemenea, cã ne regãsim astãzi într-o realitate geopoliticã ºi pe coordonate de securitate regionalã ºi globalã profund schimbate, având în vedere pandemia COVID-19. În acest context, este necesarã întãrirea cooperãrii, pe baza valorilor și intereselor strategice comune, având în vedere provocãrile viitoare. Mai mult, este nevoie de creșterea rezilienþei, a complementaritãții în asigurarea apãrãrii și securitãții zonei euro-atlantice, inclusiv prin contribuția substanțialã la consolidarea legãturii transatlantice, a reiterat ministrul Nicolae-Ionel Ciucã.