MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 379
Ceremonia de încheiere a misiunii Forþelor Aeriene Române in Mali

Ceremonia de încheiere a misiunii detaºamentului Forþelor Aeriene Române, care a participat la Misiunea Multidimensionalã Integratã ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), va avea loc marți, 24 noiembrie, începând cu ora 12.00, la Baza Aerianã Mihail Kogãlniceanu din județul Constanța.

Jurnaliștii interesați sã asiste la eveniment sunt rugați sã transmitã pânã luni, 23 noiembrie, ora 16.00, pe adresa de e-mail: proff@roaf.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numãrul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintã și numãrul de telefon, numãrul de înmatriculare al carului pentru reportaj) precum și datele de identificare ale autovehicului de transport.

Reprezentanții mass-media sunt așteptați marþi, 24 noiembrie, în intervalul orar 11.00 – 11.30, la sediul Bazei Aeriene Mihail Kogãlniceanu, jud. Constanța. Persoanã de contact: colonel Ionuț Neamu, telefon: 0724 348 252.

* * *

În perioada octombrie 2019-octombrie 2020, detașamentul “Carpathian Pumas”, format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM, a participat cu succes la Misiunea Multidimensionalã Integratã a ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Militarii Forțelor Aeriene Române au cumulat, într-un an, peste 380 de misiuni de luptã, dintre care 18 misiuni de evacuare medicalã aerianã (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienți), aproximativ 200 de misiuni de recunoaștere/cercetare și patrulare aerianã, 100 de misiuni de transport, cu douã dislocãri rapide, executate pentru sprijinul operațiilor ONU din alte sectoare din Mali, pe locațiile Mopti și Kidal.

Misiunea din teatrul de operații Mali a fost una deosebit de complexã, fiind executatã într-un mediu cu o climã extremã, în care mobilitatea a fost dificilã din cauza distanțelor și a infrastructurii aproape inexistente, dar în același timp a reprezentat o capabilitate esențialã pentru sprijinirea eforturilor ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile în zonele populate.