MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 7
Centrele militare au început preluarea solicitãrilor pensionarilor pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Centrele militare zonale, județene sau de sector au început sã preia solicitãrile pensionarilor militari cu vârsta de peste 65 de ani, veteranilor și vãduvelor de rãzboi care își exprimã dorința de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2.

Aceștia fac parte din prima grupã de prioritate a etapei a II-a de vaccinare, împreunã cu persoanele care sunt înregistrate cu boli cronice, cu personalul din serviciul de luptã permanent, personalul aeronautic, personalul militar și civil participant sau aflat în pregãtire pentru misiuni și operaþii desfãșurate în afara teritoriului național, cel de la misiunile permanente, cu personalul care executã misiuni în sprijinul altor instituții, precum și cu persoanele care ocupã funcții-cheie în structura MApN și cu personalul, studenții și elevii instituțiilor militare de învãțãmânt.

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, a fãcut apel la camaraderia personalului MApN eligibil pentru prima grupã de prioritate a etapei a II-a și a solicitat structurilor responsabile analizarea posibilitãții de vaccinare, cu prioritate, a veteranilor de rãzboi și a pensionarilor militari care au probleme de sãnãtate.

În centrele de vaccinare organizate de MApN vor putea fi vaccinați și membrii de familie ai pensionarilor militari, veteranilor și vãduvelor de rãzboi (soț sau soție, copiii, precum și persoane aflate în întreținere legalã), care și-au exprimat voluntar dorința de a se vaccina, în funcție de etapa în care se încadreazã, conform strategiei naționale de vaccinare (etapele II și III).

Pensionarii militari, veteranii și vãduvele de rãzboi vor fi planificați prin intermediul centrelor militare județene, de sector sau zonale. Acestea au pregãtit și instruit personalul care, începând de luni, 11 ianuarie, a început preluarea apelurilor telefonice de la pensionarii militari. La începerea propriu-zisã a procesului de vaccinare, operatorii din centrele militare îi vor contacta pe pensionarii militari - care și-au exprimat intenția de vaccinare - cu minim 48 de ore înainte de administrarea vaccinului, pentru programare în centrele de vaccinare aparținând MApN.

Apelurile telefonice sunt preluate de centrele militare în regim permanent, inclusiv în zilele nelucrãtoare.

Pentru personalul care nu se poate deplasa se vor organiza, prin grija centrelor de vaccinare, în funcție de situație, echipe mobile care vor executa vaccinarea. În situațiile în care personalul militar în rezervã, retragere, veteranii și vãduvele de rãzboi sau membrii de familie ai acestora nu se pot deplasa la centrele de vaccinare ale MApN, comandanții unitãților și centrelor militare vor solicita sprijinul Direcțiilor de Sãnãtate Publicã pentru programarea acestora la alte centre de vaccinare, din rețeaua Ministerului Sãnãtãții, mai apropiate de zona de domiciliu.

Reamintim cã, pentru informarea pensionarilor militari, a veteranilor și vãduvelor de rãzboi cu privire la procedura de înscriere pentru vaccinare, pe spatele cuponului de pensie aferent lunilor ianuarie și februarie, a fost înscris un mesaj prin care beneficiarii care doresc sã se vaccineze se pot adresa centrului militar de pe raza de domiciliu pentru informații suplimentare și pentru programare. De asemenea, în momentul operaționalizãrii centrelor de vaccinare aparținând MApN din fiecare județ, centrele militare vor posta pe paginile de facebook proprii informații suplimentare referitoare la vaccinare.

Vaccinarea personalul militar și civil care activeazã în Armata României, respectiv a militarilor în rezervã, retragere și veteranilor de rãzboi se va face exclusiv prin exprimarea opțiunii în mod voluntar.