MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 11
Întâlnire a secretarului de stat Simona Cojocaru cu ambasadorul Canadei în România, la sediul MApN

Secretarul de stat pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut joi, 14 ianuarie, la sediul Ministerului Apãrãrii Naþionale, o întrevedere cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet.

Cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperãrii româno-canadiene în domeniul apãrãrii, precum și despre teme aflate pe agenda curentã de securitate a NATO, Uniunii Europene sau ONU.

Secretarul de stat a mulțumit ambasadorului canadian pentru contribuția substanțialã și constantã a țãrii sale la implementarea mãsurilor de consolidare a flancului estic aliat, exemplificând prin participarea Canadei, în ultimii ani, la misiunile de poliþie aerianã consolidatã de pe teritoriul þãrii noastre, cea mai recentã misiune încheindu-se la finele lunii decembrie 2020. Detașamentul Forțelor Aeriene Regale canadiene și personalul Forțelor Aeriene Române și-au îndeplinit misiunile în condiții de siguranțã și cu profesionalism, în ciuda contextului pandemic actual, au apreciat secretarul de stat Cojocaru și ambasadorul Goulet.

În context, a fost evidențiatã importanþa deosebitã a relaþiei transatlantice pentru securitatea Europei, având în vedere provocãrile actuale de securitate în regiunea Mãrii Negre.

Subliniind excelenta cooperare româno-canadianã în cadrul Organizației Națiunilor Unite, secretarul de stat Simona Cojocaru a amintit despre contribuția României în cadrul misiunii MINUSMA din Mali (un detaºament format din 120 de militari și patru elicoptere de transport IAR 330L, care a acționat, timp de un an, între lunile octombrie 2019 și octombrie 2020), mulțumind încã o datã pãrții canadiene pentru sprijinul esențial în etapa de predislocare a detașamentului românesc, cât și pe parcursul misiunii efective.

În încheierea întrevederii, ambele pãrți au exprimat convingerea asupra necesitãții menținerii ritmului cooperãrii bilaterale în domeniul apãrãrii, atât la nivelul dialogului politico-militar, cât și în termeni practici.