
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
2021, al cincilea an consecutiv de alocare a douã procente din PIB pentru Apãrare
Bugetul MApN propus pentru anul 2021 prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB. Acest buget va permite importante investiții în economia naționalã, dintre care amintim:
Detalii privind alocarea bugetului:
Proiectul de buget pentru anul 2021 prevede pentru Ministerul Apãrãrii Naționale alocarea a 2.04% din PIB. Suntem în al cincilea an consecutiv în care România alocã, aºa cum s-a angajat, un nivel minim de douã procente din Produsul Intern Brut pentru Apãrare. Bugetul va asigura cheltuielile administrative, cele de funcționare, dar ºi pentru învãțãmântul militar, pentru investiții, modernizãri, ºi pentru susținerea luptei împotriva pandemiei COVID-19 ºi pentru campania naționalã de vaccinare.
Angajamentul privind investițiile pentru apãrare adoptat la nivelul Alianței prevede, pe lângã un prag minim de 2% din PIB pentru apãrare, o alocare de cel puțin 20% din buget pentru echipamente majore. 2021 este al ºaselea an în care România depãºeºte acest prag, procentul pentru 2021 fiind de 23.6%.
Acordul politic național facilitat de Preºedintele României, prin care s-a stabilit, începând cu 2017, o perioadã de minimum 10 ani în care bugetul Armatei României va fi cel puțin la nivelul de douã procente din PIB, convenit la nivelul Alinaței Nord-Atlantice, a permis demararea unui ambițios program de înzestrare ºi de consolidare a capabilitãților de apãrare ale țãrii noastre. Investim în echipamente moderne, în tehnicã de ultimã generație, în infrastructurã la nivelul standardelor NATO. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptã cãtre economia naționalã, care participã din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore.
Pentru perioada urmãtoare, principala preocupare la nivelul MApN este reprezentatã de dezvoltarea ºi menținerea unor capabilitãți de apãrare robuste ºi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile ºi eficiente, condiții esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor de apãrare.
În anul 2020, MApN a efectuat plãți directe cãtre operatori din economia naționalã în valoare totalã de peste 1,5 miliarde de lei. În plus, s-au efectuat plãți de aproximativ un miliard de lei cãtre companii strãine care au ca subcontractori companii din industria româneascã.
În 2021, sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia naționalã care pot depãºi un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinati unor operatori economici strãini, dar care au subcontractori companii din Romania. Plãțile sunt planificate atât cãtre agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât ºi cu capital privat.
Aceste achiziții vor fi fãcute atât în cadrul unor programe majore de înzestrare aflate în derulare sau care vor fi demarate în acest an, pentru toate categoriile de forțe ale armatei, cât ºi în domeniul modernizãrii tehnicii aflate deja în dotare, asigurãrii mentenanței complexe ºi a reparațiilor capitale (tehnicã terestrã, aerianã ºi navalã), precum ºi achiziții de muniții de la agenții economici din țarã.
În acest sens, dorim sã evidențiem principalele programe de înzestrare care se realizeazã prin implicarea de operatori economici din România, astfel:
Ministerul Apãrãrii Naționale a susținut ºi susține continuu implicarea industriei din România în realizarea capabilitãților militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în mãsura în care aceºtia au capacitatea necesarã, cât ºi prin transferul tehnologic ºi realizarea în România a unor produse pentru care nu existã capacitatea ºi know-how-ul necesare, în cooperare cu producãtori consacrați la nivel internațional.
Acest demers are în vedere realizarea obiectivelor privind protejarea intereselor naționale de apãrare, inclusiv a intereselor esențiale ale siguranței naționale ºi asigurarea securitãții aprovizionãrii prin realizarea, pe teritoriul național, a capacitãților industriale care sã asigure atât fabricarea ºi menținerea în stare operaționalã a tehnicii ºi echipamentelor achiziționate, cât ºi multiplicarea capabilitãților militare prin fabricarea de noi echipamente în situații de crizã sau rãzboi.
În anul 2020, s-au efectuat plãți pentru lucrãri de infrastructurã de circa 750 de milioane de lei. Aceste plãți nu includ cheltuielile efectuate pentru funcționarea cazãrmilor, achizițiile de alimente sau echipament.
În 2021 ne propunem sã investim în infrastructurã peste 815 milioane lei. Aceastã sumã include investiții de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar ºi cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate - NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum ºi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).
Direcțiile principale de implementare a proiectelor de investiții pentru MApN incluse în proiectul de buget pentru 2021 sunt:
Investim în anul 2021 ºi peste 263 milioane lei pentru dotarea ºi modernizarea infrastructurii rețelei proprii de unitãți spitaliceºti, cercetare în domeniul medical (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino), instituții proprii de învãțãmânt superior.
Investim în anul 2021 ºi în consolidarea infrastructurii rețelei proprii de unitãți spitaliceºti prin începerea a 22 de lucrãri de investiții noi ºi achiziționarea studiilor de fezabilitate pentru alte 14 proiecte de investiții. Principalele obiective de investiții au în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea ºi construirea unor pavilioane noi, precum ºi refacerea rețelelor de alimentare cu apã ºi energie electricã
De asemenea, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar "Cantacuzino", în anul 2021 sunt alocate fonduri pentru reabilitarea ºi modernizarea infrastructurii specifice - credite bugetare în valoare de peste 28 milioane lei ºi angajamente de aproape 47 milioane lei, sunt alocate fonduri pentru acțiunile de investiții de natura achizițiilor de echipamente esențiale, în valoare totalã de 3,5 milioane lei, fonduri pentru activitatea de combatere a rãspândirii COVID19 prin activitãțile specifice de testare RT-PCR, în principal consum de reactivi si materiale sanitare - 12,5 milioane lei, precum ºi pentru activitatea de cercetare ºtiințificã în domeniul medico-medical, cu predilecție pentru dezvoltarea proiectelor înscrise în planul sectorial de cercetare al Ministerului Apãrãrii Naționale: "Imuno 1 - Orostim" - 1,4 milioane lei, "Imuno 2 - Polidin" 1,6 milioane lei, Good Laboratory Practice 500 mii lei ºi Anatoxina tetanicã 320 mii lei.
Detalii privind evoluția bugetului MApN începând cu anul 2017 sunt prezentate în tabelul comparativ care poate fi accesat aici
Biroul presã