
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Autoevaluarea activitãții Direcției generale pentru armamente pentru anul 2020
Ședința de autoevaluare a activitãții Direcției generale pentru armamente pentru anul 2020 a avut loc marți, 23 februarie, în prezența ministrului apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, și a șefului Statului Major al Apãrãrii, generalul-locotenent Daniel Petrescu.
Șeful Direcției generale pentru armamente, generalul-maior Teodor Incicaș, a prezentat modul în care s-au derulat principalele programe și contracte de achiziții pentru sisteme de armamente și echipamente majore, precum și cele mai importante activitãți de cercetare-dezvoltare ºi testare-evaluare care s-au derulat în beneficiul M.Ap.N.
De asemenea, a fost evidențiatã și implicarea specialiștilor din cadrul Direcției generale pentru armamente și Agenției de Cercetare pentru Tehnicã și Tehnologii Militare-ACTTM, care au depus eforturi susținute pentru a acorda sprijin autoritãților centrale și locale în gestionarea crizei sanitare provocatã de virusul SARS-CoV-2.
Referindu-se la proiecția activitãților specifice pentru anul 2021, șeful direcției a subliniat importanța continuãrii proiectelor demarate în decursul anului trecut și a punctat necesitatea conjugãrii și concentrãrii eforturilor, cu prioritate, pentru derularea programelor de înzestrare cu impact major pentru Armata României. „Este importantã maximizarea implicãrii industriei naționale de apãrare în programele de înzestrare”, a concluzionat generalul-maior Incicaș.
Ministrul apãrãrii naționale a opinat cã o privire de ansamblu asupra activitãții din 2020 a Direcției Generale pentru Armamente „ne duce cãtre concluzia onestã și realistã cã s-a muncit mult. De aceea, doresc sã vã mulțumesc, în numele conducerii Ministerului Apãrãrii Naționale, pentru rezultatele foarte bune pe care le-ați obținut anul trecut. Aveți încredere în forțele proprii și în sprijinul nostru instituțional și vã rog ca și în activitatea viitoare sã dați dovadã de viziune, rigoare și seriozitate”.
Ministrul Ciucã a fost de pãrere cã cercetarea științificã a fost, întotdeauna, cea care a impulsionat dezvoltarea tehnologicã și a subliniat necesitatea ca, în Armata României, cercetarea-dezvoltarea sã fie una cu adevãrat adaptatã nevoilor militarului și dinamicii mediului de securitate.
„Trebuie sã creștem relevanța ACCTM, care sã fie interconectatã cu instituțiile militare de învãțãmânt și, de asemenea, sã fie deschisã colaborãrii cu structurile de cercetare științificã ale altor instituții. Este necesar, totodatã, sã dãm dovadã de implicare și perseverențã în ceea ce privește cooptarea industriei naționale de apãrare în procesul de înzestrare a Armatei României”, a spus ministrul apãrãrii naționale.
Șeful Statului Major al Apãrãrii a apreciat colaborarea excelentã a SMAp cu Direcția Generalã pentru Armamente și a fost de pãrere cã, deși anul 2020 a fost unul dificil, marcat de pandemia de coronavirus, „indicatorii de performanțã obținuți demonstreazã cã restructurarea direcției a adus rezultate pozitive, activitatea fiind dinamizatã”.
Generalul-locotenent Petrescu a concluzionat cã „în vederea proiectãrii acelor sisteme de armament, necesare pentru ducerea viitoarelor acțiuni militare, abordarea noastrã comunã trebuie sã fie mentalitatea operaționalã care se va baza pe fundamentarea cerințelor operaționale, cercetare-inovare și pe implicarea industriei naționale de apãrare”.
Biroul presã