MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 49
Autoevaluarea activității Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, pentru anul 2020

Ședința de autoevaluare a activității Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, pentru anul 2020, a avut loc vineri, 5 martie, la sediul MApN, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefilor structurilor centrale.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a prezentat sinteza principalelor activități desfășurate anul trecut, respectiv nivelul de îndeplinire a obiectivelor prioritare.

În context, s-a evidențiat faptul că, în pofida limitărilor generate de contextul pandemic, departamentul a obținut o serie de realizări notabile, pe palierul obiectivelor politico-militare. Astfel, a fost semnată Foaia de Parcurs cu SUA privind cooperarea bilaterală, a fost actualizat și capitolul de apărare din Foaia de parcurs aferentă Parteneriatului strategic cu Franța, au fost derulate negocieri în ceea ce privește acordul bilateral privind operațiile transfrontaliere de poliție aeriană cu Bulgaria și Memorandumul de Înțelegere pentru participarea militarilor români la misiunea MINUSMA a ONU.

„Pentru noi, rămâne o prioritate, la toate nivelurile, să explicăm și să convingem toți partenerii de importanța strategică a Mării Negre și de amenințările diverse care există și care se conturează în această regiune. Plastic vorbind, «să aducem mai mult NATO în România!»”, a precizat Simona Cojocaru.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a prezentat, de asemenea, conducerii Ministerului Apărării Naționale direcțiile de acțiune ale Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, pentru anul în curs: aplicarea măsurilor cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, promovarea obiectivelor politicii de apărare prevăzute în Carta Albă a Apărării, intensificarea dialogului politico-militar, în principal cu partenerii strategici și asigurarea unui management eficient și integrat al resurselor pentru apărare.

În intervenția sa, ministrul apărării naționale a subliniat atât importanța creării unei culturi de reziliență națională în fața diverselor amenințări contemporane, cât și importanța stimulării patriotismului prin redescoperirea istoriei militare a României de către noua generație.

Ministrul Nicolae Ciucă a atras atenția asupra nevoii de prioritizare a digitalizării în domeniul strategic în contextul tendinței globale de digitalizare, accelerată de actualul context pandemic.

De asemenea, ministrul Nicolae Ciucă a mulțumit personalului militar și civil al departamentului pentru contribuția acestuia la rezultatele obținute de minister anul trecut.

„Vă mulțumesc pentru modul în care ați contribuit esențial la fundamentarea deciziilor și răspunsurilor factorilor de decizie politico-militari, la multiplele solicitări, de regulă foarte urgente, pe dimensiunile NATO, UE, al parteneriatelor strategice, politicii de apărare sau cooperării internaționale. Departamentul are un rol esențial pentru valorificarea, în cadrul NATO, a abilităților României din domeniul tehnologiei informaționale. Cu prioritate, va trebui să acordați o atenție deosebită tehnologiilor emergente modelatoare ale sistemului global.
Sunteți puntea de legătură a ministerului cu celelalte instituții civile, naționale și internaționale!”, a spus ministrul în încheiere.