
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Un secol de existențã a Institutului Cantacuzino
De asemenea, cu aceastã ocazie va fi prezentat filmul aniversar Pecete pentru viațã, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei.
Reprezentanții mass-media care doresc sã participe la activitate sunt rugați sã transmitã pânã miercuri, 31 martie, ora 20.00, pe adresa de e-mail relpubcantacuzino@mapn.ro, datele de identificare (numele și prenumele, denumirea instituției media, seria și numãrul actului de identitate, numãrul de telefon și adresa de e-mail), precum și numãrul de înmatriculare al autovehiculelor.
Jurnaliștii vor fi așteptați joi, 1 aprilie, între orele 10.45 și 11.20, la sediul Institutului (intrarea din str. B.P. Hasdeu nr. 10). Din motive de securitate sanitarã și pentru limitarea numãrului de participanți la activitate, vã rugãm ca echipele sã fie compuse din maxim doi reprezentanți pentru fiecare instituție media, iar transmisia live sã fie realizatã cu echipamente portabile (de tip rucsac). Persoanã de contact: colonel Romeo Feraru, telefon 0724.221.837.
* * *
Institutul „Cantacuzino” a fost înființat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino". Profesorul Cantacuzino fondase și conducea „Laboratorul de Medicinã Experimentalã" încã din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicinã din București.
Acest laborator, pe lângã activitãțile didactice și științifice, a avut drept sarcinã, în 1904, prepararea serului antistreptococic și a serului antidizenteric, douã premiere pe atunci, de strictã necesitate pentru medicina româneascã.
În Monitorul Oficial din 16 iulie 1921, a fost publicatã Legea privind înființarea Institutului de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”, votatã de Parlament si promulgatã de Regele Ferdinand I la 13 iulie 1922, cu Decretul nr. 3068. Sediul acestuia a fost stabilit în 1924, într-o nouã locație, construitã alãturi de Institutul V. Babeș.
De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul Cantacuzino s-au efectuat cercetãri în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri si seruri terapeutice, specialiștii sãi fiind implicați în activitãți de sãnãtate publicã (în special prin activitatea de îndrumare metodologicã a Institutelor de sãnãtate publicã din România), de supraveghere epidemiologicã a teritoriului, de documentare și pregãtire a personalului medical de specialitate.
Școala științificã ce s-a format în și pe lângã Institutul Cantacuzino a concentrat eforturile de cercetare în domeniile microbiologiei si patologiei experimentale, favorizând dezvoltarea acestora în România. Institutul Cantacuzino a devenit treptat unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniile științelor biomedicale, igienã și epidemiologie, patologie comparatã și patologie infecțioasã, biochimie, enzimologie, imunologie, etc.
Pe lângã activitatea științificã, în institut se desfãșoarã și o susținutã activitate de sãnãtate publicã, concentratã în Centre de Referințã. Institutul Cantacuzino gãzduiește astfel Colecția Naționalã de Tulpini Microbiene și o serie de colecții de tulpini virale de referințã.
Tot aici se desfãșoarã și o intensã activitate de învãțãmânt, în cadrul catedrei de Microbiologie si Epidemiologie a Facultãții de Medicinã din UMF „Carol Davila”, București, (cursuri și lucrãri practice pentru studenți, cursuri, demonstrații și stagii practice pentru medici rezidenți, stagii și cursuri de pregãtire medicalã continuã pentru medici specialiști microbiologi, epidemiologi și biologi). În laboratoarele institutului, absolvenții facultãților de medicinã și biologie își pregãtesc tezele de licențã și de doctorat. În cadrul Centrului de învãțãmânt „Jacques Monod", centru realizat cu sprijinul Institutului Pasteur din Paris, se organizeazã cursuri de perfecționare cu participare internaționalã. Tot aici au loc în mod curent conferințe și sesiuni științifice, precum și prezentarea referatelor de specialitate, etc.
Institutul Cantacuzino are o serie de colaborãri cu institute și universitãți din țãri ca: Franța, Republica Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina, etc.
Cercetãtorii din institut sunt membri sau fac parte din conducerea unor societãți științifice naționale, precum cele de Microbiologie, Imunologie, Biochimie etc. Institutul Cantacuzino editeazã, totodatã, revista în limba englezã - Romanian Archives of Microbiology and Immunology, publicație fondatã de cãtre Profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.
La sfârșitul anului 2017, conducerea statului român hotãrãște ca Institutul sã fie transferat de la Ministerul Sãnãtãții la Ministerul Apãrãrii Naționale, ca ultimã soluție de salvare a acestuia. Nu este prima datã când Armata este chematã sã intervinã în sprijinul societãții civile, în domenii de importanțã strategicã. Prin eforturi deosebite, prin implicarea întregului personal, s-a reușit stoparea declinului institutului și s-a continuat cu dezvoltarea sa în scopul relansãrii activitãții de fabricație de produse biologice prin care acesta era renumit.
Biroul presã