MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 112
Misiune umanitarã spre India, țarã grav afectatã de pandemia de COVID-19

O aeronavã C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a plecat miercuri, 28 aprilie, spre Republica India, într-o misiune de asistențã umanitarã pentru transportul, în regim de urgențã, de echipamente medicale pentru aceastã țarã, grav afectatã de pandemia de COVID-19.

Ajutorul de urgențã oferit de România constã în transferul cu titlu gratuit a unor echipamente medicale constând în: 80 de concentratoare, 75 de butelii de oxigen și 20 dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

România se alãturã, astfel, eforturilor europene și internaționale de a sprijini India, care se confruntã cu o situație dramaticã pe fondul valului fãrã precedent de îmbolnãviri cu virusul SARS-CoV2.

Echipamentele medicale românești sunt printre primele care vor ajunge la New Delhi, în zilele urmãtoare fiind programate transporturi de aparaturã și medicamente și din partea altor state membre ale UE, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilã, activat recent la nivelul Uniunii Europene ca parte a eforturilor Team Europe.

,,Solidaritatea este cuvântul cheie în aceste vremuri dificile. Astãzi, poporul român este alãturi de poporul indian. Guvernul României a rãspuns imediat solicitãrii fãcute de autoritãțile Republicii India, transmisã prin Mecanismul european de protecție civilã, pentru acordarea de asistențã internaționalã în contextul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19”, a spus secretarul de stat în Ministerul Apãrãrii Naționale Simona Cojocaru.

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian miercuri, în jurul orei 15.00.

x x x

Costurile Transportului pe ruta România-India vor fi suportate în proporție de 75% prin Mecanismul European de Protecție Civilã.

Instituit inițial în 2001 pentru a consolida rãspunsul colectiv al Uniunii Europene împotriva dezastrelor naturale și în situații de crizã, Mecanismul European de Protecție Civilã este menit a facilita, coordona și eficientiza reacția statelor participante în cazuri de urgențã.

Inițiativa include statele membre UE și 6 state din afara Uniunii Europene: Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia, Muntenegru și Turcia. Mecanismul poate fi activat la solicitarea oricãrui stat participant. Transportul asistenței este acoperit în proporție de 75% de cãtre Comisia Europeanã. Pânã în prezent, Mecanismul a fost utilizat de 420 de ori pentru asistențã atât în interiorul, cât și în afara UE.

Team Europe reprezintã un mecanism apãrut în cadrul Uniunii Europene în contextul crizei pandemice, cu scopul de a asigura coerențã și vizibilitate sporite eforturilor UE în plan extern, prin mai buna articulare a tuturor instrumentelor de sprijin și asistențã aflate la dispoziția UE pentru ajutorarea statelor terțe, precum și prin coordonarea intensificatã cu inițiativele de sprijin naționale ale tuturor statelor membre.

Ca parte a rãspunsului UE la pandemia globalã, Team Europe a mobilizat peste 38,5 miliarde de euro în sprijinul statelor partenere pentru lupta acestora împotriva COVID-19. În prezent, la nivelul instituțiilor europene este avutã în vedere extinderea ariei Team Europe la programele externe de cooperare ale UE aferente perioadei 2021-2027. Inițiativele Team Europe vor viza proiecte și inițiative europene în relație cu terțe state sau în cadru multilateral.