MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 114
Eveniment al ISPAIM dedicat Zilei veteranilor de război

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat miercuri, 28 aprilie, la un eveniment aniversar dedicat Zilei Veteranilor de Război, organizat de Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară în sala „Galeria Artelor” a Palatului Cercului Militar Național.

Invitatul de onoare a fost generalul-locotenent (ret.) Octavian Leru, alături de care au participat și reprezentanți ai Asociațiilor Naționale ale Veteranilor de Război și Cadrelor Militare în Rerzervă și în Retragere, istorici, cercetători și experți din cadrul Ministerului Apărării Naționale, precum și personalități ale mediului academic și ale societății civile.

În deschiderea evenimentului, secretarul de stat Cojocaru a transmis faptul că veteranii de război reprezintă o moștenire ce trebuie prețuită și ocrotită, iar lecția de istorie și de viață pe care ne-o oferă ajută generația actuală în a înțelege cine suntem și pentru a fundamenta obiectivele devenirii noastre viitoare. „Este un moment de adâncă emoție. Suntem alături de eroii noștri, iar acțiunile de asistență umanitară pe care MApN le desfășoară constant sunt o modalitate de a ne exprima recunoștința pentru dedicația și patriotismul cu care veteranii au servit țara neclintit”, a subliniat secretarul de stat.

Directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară, Carmen-Sorina Rîjnoveanu, a subliniat obligația morală pe care tânăra generație o are față de cei care au demonstrat prin lupta lor o veritabilă școală a patriotismului, a demnității și a onoarei.

Cu ocazia evenimentului a fost vernisată o expoziție cu imagini reprezentând participarea Armatei României la cel de-Al Doilea Război Mondial și i-au fost înmânate generalului-locotenent (ret.) Octavian Leru câteva exemplare din ultimele numere ale Revistei de istorie militară. Evenimentul a beneficiat de un moment emoționant de reconstituire istorică, oferit de Asociația „Tradiția Militară”.

În partea a doua a reuniunii a avut loc o masă rotundă cu tema „80 de ani de la intrarea României în război. Cinstire memoriei Veteranilor”, pe parcursul căreia cei prezenți au dezbătut necesitatea cunoașterii participării Armatei române la ultima conflagrație mondială și au subliniat importanța cinstirii memoriei celor care au ales sacrificiul suprem pentru țară.