MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 431
Scorpionii roșii – la posturi pentru a sprijini alegerile din Afganistan

Aflat în Afganistan, în cadrul unei forțe conduse de NATO, special destinată sprijinirii procesului electoral declanșat astăzi, Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” acționează alături de alți aproximativ 1.600 de militari din nouă state, cele mai multe membre ale NATO, pentru buna desfășurare a alegerilor. Aproximativ 12,5 milioane de cetățeni afgani sunt așteptați la vot pentru a-și alege reprezentanții în Adunarea Națională și în cele 34 de consilii provinciale.

Misiunea militarilor români, cunoscuți și sub numele de “scorpionii roșii”, este de a sprijini forțele armate și de poliție afgane pentru a asigura mediul de securitate favorabil desfășurării alegerilor.

“Scorpionii roșii”, care au în subordine o companie americană, ”US Dragon”, au efectuat, împreună cu militari din celelalte state contributoare la forță, antrenamente menite să contribuie la familiarizarea cu întreaga zonă de operații și cu procedurile și standardele operaționale specifice.

Pregătirile pentru misiune au inclus, de asemenea, informarea în legătură cu situația generală din zona de responsabilitate și principalele amenințări, exersarea modului de acțiune în cazul descoperirii unor dispozitive explozive, rezolvarea problemelor de cooperare cu forțele participante și a procedurilor de evacuare medicală. Au fost desfășurate și activități practice în poligon, recunoașteri, în patrule mixte, ale zonelor de responsabilitate, ale principalelor rute de deplasare, ale obiectivelor importante, cum sunt ambasade, palatul prezidențial, ministere, instituții, centre de vot.

În aproximativ o lună și jumătate, de când au ajuns în teatrul de operații, militarii români au executat peste 300 de misiuni atât în zona de responsabilitate a batalionului, cât și pe principala cale de comunicație din regiunea Kabul. Acestea au constat, în principal, în executarea de patrule, protecția forței, escorte de persoane și convoaie, și paza unor obiective. În îndeplinirea misiunilor au fost angajați, zilnic, aproximativ 200 de militari, iar vehiculele blindate din dotarea batalionului au parcurs aproximativ 25.500 kilometri.

Militarii români au fost vizitați, de când se află în misiunea din capitala afgană, de generalii americani James L. JONES, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), respectiv B. B. Bell, comandantul Forțelor Terestre Aliate din Europa, precum și de comandantul ISAF VIII, general locotenent Mauro DEL VECCHIO, de comandantul Brigăzii Multinaționale Kabul, general de brigadă Claudio GRAZIANO. Generalul Graziano i-a însoțit pe militarii români pe parcursul executării unei misiuni de patrulare și recunoaștere în zona lor de responsabilitate.

Generalii care au vizitat batalionul din Kabul au apreciat efortul depus de România în lupta împotriva terorismului și faptul că țara noastră participă cu militari în toate teatrele de operații importante din lume.

Batalionul 26 Infanterie a fost înființat la 15 septembrie 1994, în Craiova, prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat "Rovine” și a îndeplinit diverse misiuni în Angola (1996), Albania (1997), Kosovo (2002), Afganistan (2002) și Irak (2004). Militarii batalionului au participat, de asemenea, la exerciții internaționale desfășurate în țară și în străinătate (Grecia, SUA, Bulgaria, Republica Bosnia și Herțegovina, Kosovo). O bună parte dintre cei 400 de militari ai batalionului aflați acum în misiune la Kabul, au mai participat la misiuni în Afganistan (iulie 2002–ianuarie 2003) și în Irak (ianuarie–iulie 2004).

În afară de Batalionul 26 Infanterie, Armata României este prezentă în Afganistan cu alți aproximativ 550 de militari, din care 80 acționează în cadrul ISAF (Forța Internațională de Asistență de Securitate), condusă de NATO, și 470 în cadrul operației "Enduring Freedom", aflată sub comanda SUA.

La ISAF își desfășoară activitatea ofițeri de stat major, polițiști militari, controlori ai traficului aerian, ofițeri de informații și militari care participă la proiectele pentru reconstrucția provinciilor.

În cadrul operației "Enduring Freedom", militarii români îndeplinesc, în zona Kandahar, misiuni de supraveghere și asigurare a securității zonei de dislocare a forțelor sau de desfășurare a unor acțiuni, de sprijinire a unor acțiuni umanitare sau de reconstrucție, precum și participarea la instruirea Armatei Naționale Afgane.