MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 239
Concluzii dupã Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale Uniunii Europene

Ministrul apãrãrii naționale, Nicolae-Ionel Ciucã, a participat, în zilele de 1 și 2 septembrie, la Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE, desfãșuratã la Ljubljana, Slovenia, sub mandatul președinției slovene a Consiliului UE.

În cadrul primei sesiuni a reuniunii ministeriale, referitor la misiuni și operații, oficialul român a menționat angajamentul țãrii noastre pentru securitatea și stabilitatea în vecinãtatea imediatã, dar și în Africa, indicând susținerea României pentru o abordare integratã, de tip 360 de grade, în ceea ce privește Politica de Securitate și Apãrare Comunã. De asemenea, a comunicat intenția statului român de a analiza suplimentarea prezenței în misiuni și operații ale Uniunii Europene, în contextul evoluției situației de securitate pe plan global.

Una dintre temele centrale ale discuțiilor, la care au participat și Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoanã, precum și Subsecretarul General al ONU pentru operații de pace, Jean-Pierre Lacroix, a vizat situația din Afganistan. Astfel, a fost reiteratã necesitatea cooperãrii și coordonãrii între UE, NATO și ONU, dar și importanța creșterii capacitãții de a gestiona astfel de crize pe viitor.

Ministrul Ciucã a precizat cã „este important sã tragem concluziile necesare în urma crizei recente din Afganistan și sã continuãm procesul de reflecție privind instrumentele de utilizat în acest gen de situații, asigurând o cooperare și coordonare strânsã între UE, NATO și ONU”.

Miniștrii apãrãrii au abordat de asemenea opțiunile de consolidare a rezilienței Uniunii, ca parte a discuțiilor mai ample dedicate Busolei Strategice.

„Sporirea capacitãții Uniunii Europene și a statelor membre de a anticipa, preveni și rãspunde la amenințãri hibride, prin utilizarea instrumentelor adecvate este un element imperios necesar, iar Busola Strategicã ar trebui sã ținã cont de necesitatea contracarãrii amenințãrilor hibride, asigurãrii securitãții maritime, precum și securitãții și apãrãrii cibernetice, în vederea consolidãrii rezilienței”, a precizat ministrul român al apãrãrii naționale.

„Ca parte a abordãrii omnidirecționale a apãrãrii, încapsulatã în conceptul de 360 de grade al Politicii de Securitate și Apãrare Comunã UE (PSAC), statele membre și instituțiile Uniunii Europene trebuie sã ofere sprijin în parcursul european și partenerilor din Estul Europei”, a precizat ministrul Ciucã. Oficialul român a subliniat importanța întãririi cooperãrii Ucrainei cu UE în cadrul PSAC și a solicitat, continuarea eforturilor pentru elaborarea de propuneri concrete care sa fie prezentate partenerilor ucraineni în perspectiva urmãtorului summit UE-Ucraina, din octombrie.