MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 245
Ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene în vederea executãrii misiunii de Poliție Aerianã Întãritã

Secretarul de stat al Departamentului pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat miercuri, 8 septembrie, alãturi de ambasadorul Canadei la București, Annick Goulet, și Comandantul Centrului NATO de operaþiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón, generalul-locotenent Fernando de la Cruz, în Baza 57 Aerianã Mihail Kogãlniceanu, la ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene în vederea executãrii misiunii de Poliție Aerianã Întãritã.

,,Asigurarea securitãții spațiului aerian este extrem de importantã pentru România, cât și pentru întregul flanc Estic al NATO. Aceastã misiune oferã, totodatã, capacitatea de a rãspunde rapid și eficient oricãror potențiale agresiuni, întãrind interoperabilitatea și consolidarea legãturilor între aliați. Cooperarea noastrã bilateralã cu Canada nu se rezumã doar la misiunile de poliție aerianã, Canada participând la toate cele trei structuri multinaționale NATO din România: MNBDE SE, MND SE HQ și MNC SE HQ”, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru în discursul sãu.

Totodatã, demnitarul român a subliniat cã este imperativ ca postura de apãrare și descurajare a NATO sã fie consolidatã, prin asigurarea unei prezenþe înaintate a NATO pe flancul Estic, precum și prin continuarea dezvoltãrii capabilitãþilor NATO ºi a întãririi capacitãþii sale de a face faþã ameninþãrilor indiferent de natura ºi provenienþa acestora.

În mesajul sãu, ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, a apreciat buna colaborare dintre militarii români și cei canadieni și a evidențiat faptul cã participarea Canadei la misiunea NATO de poliție aerianã demonstreazã relația strânsã și privilegiatã dintre cele douã țãri în toate domeniile.

Comandantul CAOC Torrejón, generalul-locotenent Fernando de la Cruz a notat, în discursul sãu, cã „aceastã ceremonie marcheazã un moment foarte important pentru Alianțã, prezența pentru cea de-a șasea oarã în România a detașamentului canadian subliniind legãtura transatlanticã durabilã dintre aliații NATO”.

Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aerianã Întãritã (enhanced Air Policing) sub comandã NATO în urmãtoarele trei luni, alãturi de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române și aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

* * *

Aceasta este cea de-a cincea rotație la Mihail Kogãlniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, dupã cele executate în 2017, 2018, 2019 și 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliție aerianã desfãșurate în comun contribuie la dezvoltarea capacitãþii de reacþie ºi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilitãþii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementãrii Planului de acþiune pentru asigurarea capacitãþii operaþionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstreazã unitatea și determinarea NATO ca rãspuns la provocãrile mediului de securitate.