MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 251
Vizita secretarului de stat pentru politica de apărare în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

O delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a efectuat o vizită de lucru la Londra, în perioada 13-14 septembrie.

În prima zi a vizitei, secretarul de stat a avut o întrevedere bilaterală cu David Hogan-Hern, directorul pentru securitate euro-atlantică din cadrul Ministerului Apărării al Regatului Unit.

Cu acest prilej, demnitarul român a subliniat excelenta cooperare în domeniul securității și apărării, cu accent pe importanța consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Cei doi oficiali au avut un schimb consistent de opinii despre provocările de securitate actuale la nivel global și nevoia de adaptare permanentă a Alianței Nord-Atlantice la noile provocări.

Oficialul român a mulțumit părții britanice pentru implicarea în consolidarea posturii de descurajare și apărare la Marea Neagră, evidențiind participarea constantă la misiunile de poliție aeriană întărită de la baza Mihail Kogălniceanu a Forțelor Regale Aeriene Britanice și încadrarea cu personal a structurilor multinaționale NATO din România.

În marja reuniunii bilaterale, secretarul de stat Cojocaru a participat la dezbaterea organizată de RUSI (Royal United Services Institute) cu tema „Security in the Black Sea Region: The role of the UK and Romania“, moderată de Jonathan Eyal, director Strategic Research Partnerships în cadrul RUSI. Mesajele transmise au evidentiat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și necesitatea consolidării rezilienței în această regiune.

„Evoluțiile de securitate din zona Mării Negre produc efecte dincolo de această regiune. De aceea, Marea Neagră reprezintă un centru major de interes strategic nu doar la nivel regional, ci pentru securitatea euro-atlantică“, a spus oficialul român.

Vizita a inclus, de asemenea, o întâlnire la sediul Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Au fost discutate, în acest cadru, aspecte privind contribuția acestui comandament la planificarea și coordonarea la nivel maritim a operațiilor și exercițiilor aliate, inclusiv în zona Mării Negre. Oficialul român a subliniat importanța domeniului maritim în constructul prezenței aliate înaintate și angajamentele pe care România le-a asumat, exemplificând prin exercițiile navale importante din Marea Neagră derulate în 2021, respectiv deținerea comenzii Operației Sea Guardian.

Totodată, a fost efectuată o vizită la sediul Corpului Aliat de Reacție Rapidă al NATO (ARRC HQ), unde secretarul de stat a avut o întrevedere cu generalul-locotenent Sir Edward Smyth-Osbourne, comandantul ARRC. Oficialul român a mulțumit comandantului pentru implicarea ARRC în dezvoltarea unei relații de mentorat și cooperare în domeniul instruirii la nivelul Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO (HQ MNC SE) și a transmis angajamentul părții române de a continua cooperarea în vederea realizării capabilității operaționale finale a HQ MNC SE.