MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 291
Convorbiri oficiale între ministrul apãrãrii naționale și secretarul american al apãrãrii

Ministrul apãrãrii naþionale, Nicolae-Ionel Ciucã, s-a întâlnit miercuri, 20 octombrie, la sediul MApN, cu secretarul apãrãrii al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, în cadrul vizitei pe care oficialul american o efectueazã în România.

În debutul întrevederii, ministrul român al apãrãrii a reiterat consistenþa ºi soliditatea relațiilor bilaterale: „Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintã pilonul de bazã pentru securitatea ºi apãrarea României,” a declarat ministrul apãrãrii naționale, care a subliniat cã vizita secretarului american al apãrãrii în România a avut loc în anul în care se marcheazã un deceniu de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, cinci ani de la certificarea capacitãții operaționale a sistemului de apãrare antirachetã Aegis Ashore de la baza militarã Deveselu ºi 25 de ani de la deschiderea în România a Biroului pentru Cooperare în domeniul Apãrãrii.

În contextul încheierii operațiilor militare în Afganistan, ministrul Nicolae-Ionel Ciucã a arãtat cã „încrederea ºi respectul reciproc între militarii noºtri s-au dezvoltat ºi consolidat în cei 19 ani de acþiuni în comun în Afganistan ºi folosesc acest prilej pentru a le mulþumi militarilor americani ºi români pentru modul cum ºi-au îndeplinit misiunile”. Ministrul român a adus un omagiu celor care ºi-au pierdut viaþa în acest teatru de operaþii ºi a exprimat recunoºtinþã familiilor acestora.

În contextul abordãrii relaþiei bilaterale la nivelul apãrãrii, cei doi oficiali s-au focalizat asupra implementãrii liniilor strategice incluse în Foaia de Parcurs privind cooperarea în domeniul apãrãrii 2020-2030. „Implementarea acestor linii strategice și dezvoltarea domeniilor de cooperare incluse în aceste document este extrem de importantã. Mã refer, în principal, la: aprofundarea cooperãrii la Marea Neagrã în domeniul terestru, maritim și aerian; continuarea rotației forțelor SUA în regiune în sprijinul descurajãrii și apãrãrii pe flancul Estic; modernizarea ºi interoperabilitatea forþelor noastre; cooperarea în domeniul securitãții cibernetice, respectiv sprijin în domeniul creºterii rezilienþei,” a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucã.

În cadrul discuțiilor oficiale, au fost abordate subiecte relevante pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele douã țãri.

Cei doi oficiali au evaluat modalitãþile de consolidare a cooperãrii la Marea Neagrã pornind în mod natural de la evoluþiile din mediul regional, cu accent pe situaþia de securitate, dezvoltãrile din Ucraina ºi Georgia, state partenere incluse în turneul regional al secretarului apãrãrii SUA, dar ºi din Republica Moldova. În context, ministrul Ciucã a subliniat cã Marea Neagrã este și va continua sã fie un centru strategic de greutate extrem de important pentru securitatea europeanã și euroatlanticã: „Întãrirea posturii de descurajare și apãrare, inclusiv prin creºterea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României, precum ºi dezvoltarea capabilitãților proprii relevante ºi interoperabile reprezintã soluþii pentru a contracara asertivitatea Federației Ruse.”

Ministrul Ciucã a salutat primirea de cãtre România a statutului Dependable Undertaking, care faciliteazã accesul la tehnologia americanã de ultimã generație, evidențiind derularea unor proiecte semnificative pentru înzestrarea Armatei României în relația cu SUA, în baza alocãrilor bugetare relevante de 2% din PIB: sistemul de rachete sol-aer cu bãtaie mare (PATRIOT), sistemul lansator multiplu de rachete cu bãtaie mare (HIMARS), avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 ºi sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavã. De asemenea, ministrul român a exprimat apreciere pentru investițiile semnificative americane de la Bazele Aeriene Mihail Kogalniceanu ºi Câmpia Turzii, precum și Poligoanele Cincu ºi Babadag, în valoare de peste 225 milioane de dolari.

Cei doi oficiali au abordat ºi temele de actualitate de pe agenda aliatã, care vor fi discutate în cadrul reuniunii miniștrilor apãrãrii NATO ce va avea loc, în zilele de 21 și 22 octombrie, la Bruxelles. Ministrul român a arãtat cã „Alianþa se pregãteºte pentru Summit-ul NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022, din perspectiva apãrãrii fiind identificate poziþii comune legate de adaptarea Alianþei, prin ceea ce este denumit ca procesul NATO 2030, precum și referitoare la consolidarea unei posturi de descurajare ºi apãrare eficiente pentru contracararea ameninþãrilor la adresa securitãþii aliaþilor, indiferent de originea lor”. În context, Nicolae-Ionel Ciucã a reiterat importanța pe care România o acordã consolidãrii coeziunii aliate și relației transatlantice: „Ne dorim ca Alianþa sã rãmânã puternicã ºi capabilã sã îºi protejeze toþi membrii sãi ºi sã rãspundã preocupãrilor acestora. De aceea, pentru România, relaþia transatlanticã rãmâne un pilon important al politicii noastre de apãrare.”

La rândul sãu, secretarul apãrãrii al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, a caracterizat relația dintre cele douã țãri drept una „bazatã pe încredere și respect reciproc și pe voința politicã de a ne promova obiectivele comune în domeniul apãrãrii”.

Oficialul american a subliniat angajamentul SUA pentru întãrirea legãturilor euro-atlantice și asigurarea securitãții flancului estic, motiv pentru care a considerat important sã viziteze România înainte de Reuniunea Miniștrilor Apãrãrii din statele membre ale NATO.

„România constituie un exemplu important al angajamentului Alianței în direcția asumãrii responsabilitãților, modernizãrii în domeniul apãrãrii și contribuției la misiunile NATO din Europa și din alte zone,” a arãtat secretarul american al apãrãrii. De asemenea, a subliniat cã țara noastrã „a fãcut progrese semnificative în domeniul apãrãrii. A înlocuit echipamente militare învechite și și-a concentrat eforturile pe interoperabilitatea în cadrul NATO. În aceeași mãsurã, și-a întãrit instituțiile din domeniul apãrãrii și infrastructura militarã, în paralel cu întãrirea apãrãrii cibernetice și adâncirea cooperãrii în domeniul informațiilor”.

Lloyd J. Austin a subliniat importanța cooperãrii dintre aliații și partenerii din zona Mãrii Negre, în vederea descurajãrii și apãrãrii împotriva acțiunilor adverse ale Rusiei în aceastã regiune, subliniind, în acest context, cã „SUA vor vontinua sã furnizeze asistențã pentru întãrirea capacitãților maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei și Georgiei în sprijinul acestor eforturi”.

Secretarul apãrãrii al SUA a mulțumit țãrii noastre pentru sprijinul și angajamentul de a gãzdui, prin rotație, un numãr semnificativ de militari americani, subliniind „rolul de conducere al României în regiune în asigurarea infrastructurii sale esențiale împotriva acțiunilor adverse”.