MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 297
Concluziile Reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles – ziua a II-a

Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO a continuat vineri, 22 octombrie, cu o sesiune de lucru în formatul Grupului de Planificare Nucleară (NPG) și o sesiune cu partenerii la care au participat Finlanda, Suedia și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene.

În cadrul Grupului de Planificare Nucleară, dezbaterile au vizat stadiul și perspectivele posturii nucleare a NATO în contextul unui mediu de securitate în continuă evoluție. Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a subliniat rolul descurajării nucleare în asigurarea unei posturi de descurajare și apărare credibile a Alianței.

Dezbaterile cu partenerii au oferit oportunitatea unui schimb substanțial de opinii privind stadiul cooperării NATO-UE, din perspectiva asigurării convergenței dintre viitorul Concept Strategic al NATO și Busola Strategică a UE, documente fundamentale aflate în elaborare la nivelul celor două organizații.

Oficialul român a apreciat evoluțiile în planul cooperării dintre NATO și UE, exprimând susținerea pentru aprofundarea parteneriatului și nevoia unei consultări permanente, având în vedere că documentele menționate vor oferi orientări strategice celor două organizații relevante pentru securitatea euro-atlantică. În context, secretarul de stat a reliefat oportunitatea adoptării unei noi Declarații Comune NATO-UE, până la sfârșitul acestui an, demers politic ce oferă perspective concrete de substanțiere a acestui parteneriat, având în vedere importanța asigurării complementarității și coordonării eforturilor la nivelul celor două organizații.

În marja reuniunii, secretarul de stat a participat la ceremonia de semnare a Declarației de intenție privind participarea la constituirea Fondului Comun pentru Inovare (Venture Capital Fund), instrument financiar asociat proiectului Acceleratorul Nord-Atlantic de Inovare în Domeniul Apărării (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic/DIANA).