MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 330
Secretarul de stat pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE

Secretarul de stat pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, va participa în zilele de 15 și 16 noiembrie, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apãrãrii din statele membre ale Uniunii Europene.

Reuniunea va demara cu o sesiune comunã cu miniștrii afacerilor externe, în data de 15 noiembrie, dedicatã Busolei Strategice. Aceasta va reprezenta o oportunitate pentru o primã dezbatere pe tema proiectului Busolei Strategice, viitorul instrument de orientare al Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate și apãrare, ce va ghida acțiunea statelor membre pentru urmãtorii 5-10 ani.

Ziua de 16 noiembrie va debuta cu o reuniune a Comitetului Director al Agenției Europene de Apãrare (EDA). Miniștrii apãrãrii și reprezentanții acestora vor discuta opțiuni privind consolidarea rolului Agenției în ceea ce privește inovațiile în domeniul apãrãrii și promovarea oportunitãților de colaborare în domeniul tehnologiilor viitorului la nivelul UE.

Ulterior, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, va prezenta evoluțiile privind o serie de aspecte importante, precum Operația EUFOR Althea din Balcanii de Vest, Prezențele Maritime Coordonate, Mobilitatea Militarã și stadiul actual al PESCO. Discuțiile vor continua cu o sesiune dedicatã misiunilor militare de instruire ale Uniunii Europene. La acest moment, sunt în desfãșurare astfel de misiuni în Mali, Somalia, Republica Centrafricanã, precum și, recent, în Mozambic.

În cadrul reuniunii, va fi organizat un prânz de lucru la care va participa și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Aceastã ocazie va permite un schimb de idei privind cele douã procese paralele - elaborarea Busolei Strategice și a Conceptului Strategic al NATO. De asemenea, vor fi dezbãtute modalitãți prin care poate fi intensificatã cooperarea între cele douã organizații, inclusiv în noi domenii de cooperare, având în vedere și o potențialã nouã declarație comunã privind cooperarea UE-NATO.