MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 345
Reuniunea B9 în formatul miniștrilor apărării

În zilele de 25 și 26 noiembrie, România a co-prezidat împreună cu Polonia cea de-a treia reuniune a miniștrilor apărării în Format B9, respectiv din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România și Republica Slovacă.

Întâlnirea de la București a reprezentat o continuare a discuțiilor din primăvara acestui an, prilejuite de desfășurarea în România a Summit-ului B9, cu participarea extraordinară, prin videoconferință, a președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

Lucrările reuniunii au fost deschise de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă și de către noul ministru al apărării naționale, Vasile Dîncu, alături de omologul polonez Mariusz Błaszczak.

Agenda miniștrilor din formatul București 9 a fost structurată în două sesiuni lucru principale. Prima a fost dedicată rezultatelor summitului NATO de la Bruxelles, din luna iunie, procesului de elaborare a noului Concept Strategic al Alianței și implementarea agendei NATO 2030. Cea de-a doua sesiune a avut ca punct central cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană, Busola Strategică, reziliența și mobilitatea militară.

Reuniunea de la București are loc într-un context important pentru securitatea și stabilitatea flancului estic aliat și a spațiului euro-atlantic, fiind o oportunitate de transmitere a unui mesaj clar privind unitatea și solidaritatea statelor din această regiune cu privire la provocările actuale de securitate.

În acest sens, reprezentații Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei, Poloniei, României și Republicii Slovace au agreat o declarație comună.

Conținutul integral al documentului poate fi consulat aici:
https://www.mapn.ro/b9defence/uploads/Joint_Statement_B9_Ministerial_RO.pdf

În marja reuniunii B9, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul ungar, Istvan Szabo.

Pe durata discuțiilor au fost abordate aspecte de actualitate de pe agenda NATO și UE, în contextul proceselor în curs de elaborare a Conceptului Strategic NATO și a Busolei Strategice a Uniunii Europene. Demnitarii au subliniat necesitatea unei abordări coerente și unitare a provocărilor actuale, în condițiile unui mediu de securitate din ce în ce mai instabil și imprevizibil.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat și aspecte curente ale cooperării bilaterale, fiind manifestată voința părților de consolidare a acesteia.