MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 347
M E S A J U L MINISTRULUI APÃRÃRII NAÞIONALE CU PRILEJUL SÃRBÃTORIRII ZILEI NAÞIONALE A ROMÂNIEI

1 Decembrie - Ziua Naþionalã a României reprezintã sãrbãtoarea de suflet a noastrã, a românilor, oriunde ne-am afla. La 1 decembrie 1918, dupã unirea Basarabiei și a Bucovinei, venea rândul Transilvaniei sã se alãture României-mamã, împlinindu-se, astfel, în mod atât de strãlucit, idealul de libertate ºi de unitate a poporului nostru.

Eforturile unor generații întregi de patrioți din toate provinciile istorice, dublate de jertfele de sânge ale ostașilor români pe câmpurile de bãtãlie ale Primului Rãzboi Mondial aveau sã dea roade și sã facã posibilã reunirea între granițele naturale, istorice a tuturor teritoriilor locuite de români.

Marea Unire nu ar fi fost posibilã fãrã participarea României la Marele Rãzboi, fãrã uriașele sacrificii de peste 330.000 de militari morți în luptã ºi în prizonierat. Armata a sprijinit cu credinþã cauza Marii Uniri, contribuind la realizarea profundelor transformãri economice ºi sociale care au urmat. Ostașii români au demonstrat atunci, și continuã sã o facã și acum, cã au tãria ºi determinarea de a rãspunde provocãrilor complexe ºi de a înfrunta cu fruntea sus ºi cu demnitate provocãrile dure ale timpurilor pe care le-au trãit.

La temelia acestor eforturi a stat întotdeauna devotamentul exemplar, curajul ºi puterea de muncã a bravului militar român. Aceste calitãți au fost transmise din generație în generație și sunt demonstrate, în fiecare zi, de militarii noștri care își îndeplinesc misiunile pe teritoriul național și strãinãtate. Participarea militarilor noºtri, dupã anul 1990, la misiuni în afara graniþelor, în zonele de conflict de pe trei continente, sub egida ONU, NATO sau a UE, precum ºi în cadrul coaliþiilor multinaþionale, a sporit considerabil prestigiul internaþional al țãrii noastre.

Armata României a plãtit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformãri, tributul sãu de sânge ºi lacrimi. De Ziua Naþionalã a României, aducem un pios omagiu ºi dãm onorul eroilor cãzuþi la datorie departe de þarã, în teatrele de operaþii, precum și celor care și-au pierdut viața în misiuni de instruire pe teritoriul naþional. Ei vor rãmâne veºnic în inimile noastre.

Doamnelor și domnilor generali și amirali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri, gradați și soldați, personal civil,

Prin eforturile dumneavoastrã și ale multora dintre cei care se aflã în rezervã și în retragere, armata românã este cea mai avansatã componentã de modernitate din societatea noastrã. În foarte mare mãsurã, putem spune cã faptul cã suntem membri ai NATO a ajutat Armata sã meargã înaintea societãþii. În acceași mare mãsurã, putem afirma, fãrã teama de a exagera, cã România datoreazã integrarea sa euro-atlanticã și armatei, care a gãsit cadența necesarã unei transformãri profunde și relevante, asigurând atuuri importante țãrii noastre în eforturile depuse pe parcursul demersurilor de aderare la NATO și Uniunea Europeanã. De aceea, privim, astãzi, de Ziua Naționalã, cu mare încredere spre viitor. România, ca stat membru NATO și UE, are un potențial extraordinar de a arãta lumii întregi cã își face temele și este pregãtitã pentru decizii curajoase, mai ales într-un mediu absolut volatil de securitate.

Am deschis, cu doar câteva zile în urmã, o nouã paginã a guvernãrii României. La vârful Ministerului Apãrãrii Naționale, mandatul meu ministerial va fi unul de continuitate și consolidare a importantelor proiecte aflate în derulare, în paralel cu implementarea unei politici de management focalizate pe cea mai redutabilã resursã a armatei noastre: oamenii.

Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forțã, pentru cã ele sunt menite sã creascã substanțial capacitatea de apãrare a țãrii noastre. Prin mãsurile de reorganizare și modernizare instituționalã, prin programele de creștere continuã a nivelului profesional al personalului, prin capacitatea de a sprijini celelalte instituții ale sistemului național de apãrare, Armata României va continua sã se afle în avangarda eforturilor de reclãdire a prestigiului național.

Dumneavoastrã, cei care vã dãruiți atât de frumos profesiei de a fi în serviciul țãrii, sunteți principalul motor al acestei proiectate evoluții și consider cã a venit vremea ca și demnitatea dumneavoastrã, la nivelul statutului pe care îl aveți, al condițiilor de muncã și instruire și al celor de viațã, sã devinã o prioritate pentru noi, cei care ne-am asumat conducerea acestei țãri.

În ceea ce privește contextul pandemic cu care ne confruntãm, îi asigur pe români cã militarii vor rãmâne concentrați pe sprijinirea, cu toate mijloacele posibile, a eforturilor naționale pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Sistemul medical militar, aviația militarã, dar și toate celelalte structuri acționale ale armatei noastre vor fi la datorie alãturi de populație și de autoritãțile centrale și locale care acționeazã pentru depãșirea acestei pandemii.

Doamnelor și domnilor,

Mesajul pe care Armata României îl transmite astãzi prin puterea exemplului celor care îi poartã uniforma, este acela desprins din lecþia Marii Uniri: sã avem încredere în forþele noastre, sã rãmânem uniți și sã privim cu speranþã cãtre viitor.
Românii cred în Armatã, și pentru asta le mulțumim și îi asigurãm cã vom fi, întotdeauna, la datorie.

La mulți ani, România!

Vasile Dîncu,
Ministrul apãrãrii naționale