MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 2
Ceremonie militară la finalul misiunii din Marea Mediterană

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa duminică, 9 ianuarie, începând cu ora 11.00, în portul militar Constanța, la ceremonia organizată cu prilejul întoarcerii din misiune a puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) după participarea la Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”, din Marea Mediterană.

Jurnaliștii interesați să asiste la ceremonia din portul militar Constanța vor fi așteptați duminică, 9 ianuarie, în intervalul orar 10.15 - 10.30, cu respectarea măsurilor de protecție anti-COVID-19 și în baza prezentării certificatului digital UE privind COVID-19.

Persoană de contact: colonel Corneliu Pavel, tel. 0744 359 518.

***

Nava militară românească a plecat din țară la data de 23 septembrie 2021, iar în perioada 1 octombrie - 31 decembrie, a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Marea Mediterană. În acest timp, a desfășurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de Organizația Națiunilor Unite, precum și misiuni de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și prin executarea de inspecții la navele suspecte.

Pe durata celor trei luni de participare la Operația „IRINI”, puitorul de mine și plase 274 a parcurs 10.000 de mile marine în 1.200 ore de marș, a interogat peste 230 de nave comerciale care tranzitau aria de responsabilitate, a executat 25 de acțiuni de tip IMINT (Imagery Intelligence – analizarea încărcăturii navelor prin intermediul fotografierii), iar la zece dintre acestea au fost desfășurate vizite de promovare a valorilor Uniunii Europene și de conștientizare a importanței securității maritime regionale.

Participarea Forțelor Navale Române la Operația EUNAVFOR MED „IRINI” contribuie la îndeplinirea obiectivelor Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, precum și la îmbunătățirea situației de securitate din Marea Mediterană.