MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 7
Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE

Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, a participat, în zilele de 12 și 13 ianuarie, la Brest, la Reuniunea informalã a miniștrilor apãrãrii din statele membre ale Uniunii Europene.

Activitatea a debutat cu o cinã de lucru, la care au luat parte reprezentanți ai NATO, ONU ºi ai Parlamentului European, în cadrul cãreia au fost discutate provocãrile determinate de interferenþele actorilor statali și non-statali în teatrele de operații ale UE.

Miniștrii apãrãrii au evidențiat impactul negativ al unor grupãri precum Grupul Wagner în zone de interes strategic pentru Uniunea Europeanã - Ucraina, Libia, Republica Centrafricanã și, cel mai recent, în Mali. De asemenea, Secretarul general al NATO a prezentat principalele concluzii rezultate în urma desfãºurãrii Consiliului NATO – Rusia.

În intervenția sa, ministrul Dîncu a evidențiat, de asemenea, influența negativã în zone de conflict a Grupului sus-menționat, fapt care contribuie la deteriorarea situației de securitate și care are un efect destabilizator, interferând cu eforturile operaționale ale UE. De asemenea, oficialul român a subliniat importanța cooperãrii strânse și a dialogului cu NATO și ONU, cât și a sinergiilor dintre eforturile operaționale în vederea combaterii efectelor negative ale interferențelor acestor actori, exprimând sprijinul României pentru aceste eforturi.

În cea de-a doua zi a reuniunii, dezbaterile au debutat cu o sesiune privind problemele de actualitate, în cadrul cãreia miniștrii apãrãrii au discutat despre situația de securitate din Ucraina și de la granița acestui stat cu Federația Rusã, generatã de desfãșurarea masivã a trupelor rusești, inclusiv prin prisma rezultatelor vizitei recente a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, în Ucraina.

În intervenția sa, ministrul Dîncu a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare ruse în vecinãtatea esticã, apreciind cã, alãturi de alte acțiuni hibride, astfel de acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplã a Federației Ruse vizând creºterea influenþei în zonele de interes, concomitent cu limitarea parcursului european al statelor din vecinãtatea sa. Oficialul român a evidențiat și importanța cooperãrii și coordonãrii cu NATO și SUA în vederea detensionãrii situației din zonã.

Discuțiile au continuat cu o sesiune dedicatã domeniilor strategice de interes pentru Uniunea Europeanã (maritim, cibernetic, spaþiu), în care se înregistreazã o accentuare a competiþiei globale. Miniºtrii s-au axat pe provocãrile asociate domeniului spaþial, inclusiv prin prisma amenințãrilor curente ºi viitoare ºi a capabilitãþilor necesare, având în vedere ºi procesul de reflecție privind Strategia spațialã a UE în domeniul securitãții și apãrãrii.

Þinând cont de amplificarea amenințãrilor provenite din spațiul cosmic și de emergența tehnologiilor care permit suprapunerea activitãților civile cu cele militare, ministrul român al apãrãrii a susținut importanța rolului Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SatCen) în dezvoltarea capacitãții UE de a acționa în domeniul spațial, acesta fiind un instrument important pentru fundamentarea proceselor de planificare și luare a deciziilor la nivel european.

Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune comunã a miniștrilor apãrãrii și miniștrilor de externe dedicatã Busolei Strategice. Dezbaterile au avut ca bazã varianta revizuitã a documentului, miniștrii oferind direcționãri politice în vederea negocierilor ulterioare ale textului în cadrul formatelor de lucru ale Consiliului. Statele membre au evidențiat importanța agreãrii, în luna martie a acestui an, a unui document ambițios, dar realist în același timp, ce va ghida eforturile UE în dezvoltarea palierului securitãții și apãrãrii în urmãtorii 5-10 ani.

În context, ministrul Dîncu a apreciat rolul acestui instrument, subliniind importanța consolidãrii capacitãții de acțiune a UE în complementaritate cu NATO. Oficialul român a subliniat relevanța reflectãrii corespunzãtoare a situației de securitate din vecinãtatea esticã a Uniunii cu implicații în domeniul apãrãrii și securitãții, în special în regiunea Mãrii Negre, care trebuie sã rãmânã o zonã de interes strategic pentru UE.

De asemenea, în marja reuniunii, ministrul apãrãrii naþionale a avut o întrevedere cu ministrul francez al Forþelor Armate, Florence Parly, în vederea discutãrii problematicilor de pe agenda bilateralã, în context aliat ºi UE.