MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 45
Ministrul apãrãrii naționale, la Reuniunea miniștrilor apãrãrii din țãrile membre ale NATO

Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, va participa, în zilele de 16 și 17 februarie, la Reuniunea miniștrilor apãrãrii din statele membre ale NATO, care se va desfãșura la Cartierul General al NATO din Bruxelles.



 



Reuniunea reprezintã un reper important în planul pregãtirii deciziilor ce vor fi adoptate de liderii statelor aliate la Summit-ul de la Madrid, care va avea loc pe 29 și 30 iunie a.c.



 



Agenda evenimentului este deosebit de consistentã, în contextul evoluțiilor de securitate în relaþie cu spectrul unei acþiuni ofensive a Rusiei la adresa Ucrainei. Dezbaterile vor aborda, ca teme centrale, situația de securitate generatã de comportamentul agresiv al Rusiei în vecinãtatea flancului estic al NATO ºi implicațiile pentru securitatea Euro-Atlanticã, precum  ºi  aspectele subsumate continuãrii procesului de adaptare a posturii de descurajare și apãrare a Alianței la noile condiþii din plan securitar.



 



Reuniunea se va desfãșura în formatul a cinci sesiuni de lucru.



 



Astfel, miercuri, 16 februarie, este planificatã o reuniune în formatul Grupului de Planificare Nuclearã/NPG, urmatã de douã reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic dedicate situației de securitate din Ucraina și a evoluțiilor pe palierul descurajãrii și apãrãrii,  respectiv repartizãrii echitabile a responsabilitãților, finanțãrii Alianței, viitorului Concept Strategic al NATO (NSC).



 



Joi, 17 februarie, aliații vor avea o întâlnire cu partenerii din Georgia și Ucraina, context în care urmeazã sã își exprime sprijinul politic pentru aceste douã state aspirante, pe fondul înrãutãțirii situației de securitate de la granițele Ucrainei, ºi vor evalua eforturile acestora în domeniul apãrãrii, în vederea întãririi cooperãrii practice cu cei doi parteneri, pe linia coordonatelor Agendei NATO 2030.



 



Ultima sesiune este dedicatã consultãrilor aprofundate cu partenerii consacrați, Finlanda ºi Suedia, context în care vor fi abordate cooperarea ºi  perspectiva de dezvoltare a parteneriatului strategic NATO-UE. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, este invitat sã prezinte proiectul Busolei Strategice a UE în siajul eforturilor de asigurare a complementaritãții  cu abordãrile strategice la nivelul Alianþei pentru elaborarea Conceptului Strategic al NATO.



 



În marja Reuniunii, ministrul apãrãrii naționale va participa la ceremonia de semnare a scrisorii de aderare a României la proiectul NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM), dezvoltat de Divizia de Investiții pentru Apãrare a NATO (IS-DI).