Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apãrãrii, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 22 februarie, la Cercul Militar Național, la conferința „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizatã de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apãrãrii Naționale.
La conferințã, aflatã la a doua ediție, au participat oficiali și experți civili și militari din România și din alte state membre ale NATO și UE, precum și reprezentanți ai mediului academic și ai unor companii cu o vastã experiențã în domeniul sistemelor fãrã pilot.
Dezbaterile conferinței au pus accent pe evaluarea amplã a provocãrilor de securitate din regiunea Mãrii Negre, dar și a potențialului de dezvoltare și utilizare a sistemelor fãrã pilot în aceastã zonã, și impactul pe care acestea îl au asupra mediului de securitate.
„Sistemele fãrã pilot pot fi considerate parte a rãspunsului la noile provocãri ale mediului de securitate. În contextul actual, marcat de deteriorarea situaþiei din Ucraina ca urmare a acþiunilor Federaþiei Ruse, statele din regiune se confruntã cu provocãri sporite, fiind necesare noi abordãri ce implicã utilizarea cu maximã eficienþã a tehnologiilor moderne ºi exploatarea oportunitãþilor economice pentru a putea rãspunde în mod adecvat acestor ameninþãri militare”, a declarat ministrul apãrãrii naționale în intervenția sa.
Totodatã, ministrul Dîncu a fãcut referire la importanța programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” (UAS-TO), care prevede achiziþia unui numãr de șapte aeronave fãrã pilot, în conformitate cu cerinþele operaþionale aprobate pentru dotarea structurilor din compunerea Armatei României.
În cadrul panelului intitulat Why the Black Sea matters? An Assessment of the Security Impact on the Neighboring Regions (De ce este importantã Marea Neagrã? O evaluare a impactului de securitate pentru regiunile învecinate), șeful Statului Major al Apãrãrii a afirmat cã Marea Neagrã trebuie vãzutã ca parte a întregului flanc estic, cu o prezențã echilibratã și unitarã a forțelor NATO în statele aliate riverane.
„O structurã unicã de comandã-control ar avea capacitatea de a transpune în fapt un plan robust destinat instruirii multinaționale, întrunite, a tuturor forțelor dispuse pe flancul estic aliat. Astfel, exercițiile majore aeriene și maritime pentru regiunile Mãrii Negre și Mãrii Baltice ar constitui un mesaj puternic aliat de descurajare și ar crește nivelul de interoperabilitate al forțelor NATO”, a declarat generalul Petrescu.