MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 116
Reuniune bilateralã în cadrul Procesului Anual de Analizã Coordonatã a Apãrãrii

Experți din MApN s-au întâlnit joi, 17 martie, la București, cu o delegație a Secretariatului CARD (Procesul Anual de Analizã Coordonatã a Apãrãrii), constituitã din specialiști ai Agenției Europene a Apãrãrii (EDA) și Statului Major Militar al UE (EUMS).



 



Reuniunea s-a înscris în seria de discuții ale Secretariatului CARD cu instituțiile de apãrare din fiecare dintre statele membre referitoare la concepția defensivã și coordonarea planificãrii apãrãrii, la nivelul Uniunii Europene.



 



Delegația MApN a fost condusã de directorul Direcției Planificare Integratã a Apãrãrii, ing. Șerban Lungu, și șeful Direcției Planificare Strategicã (DPS) din Statul Major al Apãrãrii, colonelul Emilian Chirea, iar delegația UE a fost condusã de generalul de brigadã Martin Konertz, directorul de capabilitãți, armament și planificare al EDA.



 



Întrevederea specialiștilor de la București a vizat, în principal, analiza planurilor naționale de investiții în domeniul apãrãrii, capabilitãțile militare puse la dispoziție de statele membre pentru operații sub egida UE și stadiul implementãrii proiectelor UE de dezvoltare a capabilitãților militare defensive.



 



Șeful DPS a susținut consolidarea participãrii României în cadrul inițiativelor UE, având în vedere evoluțiile de securitate regionalã și europeanã și a tendințelor de dezvoltare a capabilitãților de apãrare pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, a subliniat importanța planificãrii apãrãrii europene în concordanțã cu planificarea NATO. Legãtura transatlanticã și apãrarea colectivã rãmân elemente de bazã ale asigurãrii stabilitãții statelor UE, având în vedere cã cele mai multe dintre acestea sunt și membre NATO.



 



* * *



 



Procesul CARD a fost inițiat de Consiliul Uniunii Europene, în anul 2016, fiind un instrument de referințã pentru asigurarea coerenței inițiativelor UE în domeniul apãrãrii, prin promovarea unui mecanism structurat, care contribuie la întãrirea cooperãrii dintre statele membre, având ca punct de sprijin rezultatele unei evaluãri a apãrãrii la nivel bilateral, pentru fiecare stat membru.