MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 119
Participarea ministrului apãrãrii naționale la simpozionul cu tema „Rãzboiul din Ucraina - securitatea și reziliența României"

Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, a participat vineri, 18 martie, la simpozionul în formatul Team România, cu tema „Rãzboiul din Ucraina - securitatea și reziliența României", eveniment organizat la Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul „German Marshall Fund of the United States" din București.



 



Subiectul principal a fost situația generatã de invazia Ucrainei de cãtre Federația Rusã, o provocare fãrã precedent la adresa securitãții europene și euro-atlantice.



 



În intervenția sa, ministrul apãrãrii naționale a condamnat încã o datã rãzboiul declanșat în Ucraina și a considerat cã acest conflict a demontat o serie de supoziții și stereotipuri post-Rãzboi Rece. „În momentul acesta, politica de apãrare și securitate naționalã nu este doar apanajul instrumentului militar. Este nevoie sã regândim și consolidãm reziliența întregii societãți, o nouã strategie diplomaticã, pentru a fi cu un pas înaintea declanșãrii crizelor," a declarat Vasile Dîncu.



 



Ministrul apãrãrii naționale a subliniat, de asemenea, importanța menținerii unitãții și coeziunii la nivel aliat și continuarea demersurilor pentru întãrirea posturii de descurajare și apãrare pe flancul estic.



 



De asemenea, ministrul Vasile Dîncu a anunțat douã activitãți importante care vor avea loc în viitorul apropiat, respectiv Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, ce se va desfãșura luni, 21 martie, la Bruxelles, și Summit-ul extraordinar al NATO, care va avea loc pe 24 martie.



 



În finalul discursului sãu, Vasile Dîncu a evidențiat creșterea bugetului pentru apãrare de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce demonstreazã, încã o datã, cã România este un aliat responsabil al Alianței Nord-Atlantice. „România se aflã, în acest moment, într-o conjuncturã favorabilã și devine un actor important în regiune și un furnizor de securitate, aceasta reprezentând o oportunitate istoricã, politicã, economicã și socialã de realizare a unor aspirații colective de mai multe decenii, precum aderarea României la Spațiul Schengen, susținerea aspirațiilor de integrare europeanã a Republicii Moldova și o mai bunã conectare a țãrii noastre la economia Europei și a lumii", a concluzionat ministrul Dîncu.