O echipă formată din 45 de specialiști din Ministerul Apărării Naționale a participat, în perioada 19 – 21 aprilie, la exercițiul internațional de apărare cibernetică Locked Shields 2022.
Exercițiul, planificat și organizat de Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, a reunit anul acesta, în mediul on-line, peste 2000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili, din 32 de state aliate și partenere.
România a participat, pentru al doilea an consecutiv la Locked Shields, cu o echipă interinstituțională coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice. Echipa a fost compusă din 110 specialiști, aparținând instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (MApN, MAI, SRI, STS, SPP, SIE), din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, precum și din principalele companii private care activează în domeniu (Bitdefender, Bit Sentinel, CertSign, Deloitte, EnevoGroup, Orange, Safetech, SecureWorks, TrendMicro).
Scopul general al exercițiului a fost de a perfecționa pregătirea specialiștilor de securitate cibernetică pentru ca, acționând în echipe largi interinstituționale și multidisciplinare, să protejeze în timp real rețele informatice guvernamentale și infrastructuri critice naționale: sisteme bancare, sisteme de distribuție a apei și a energiei electrice, sisteme de comunicații satelitare și 5G, împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.
Locked Shields este cel mai mare exercițiu internațional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice și este cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate. Exercițiul a avut rol de instruire și testare a echipelor de specialiști prin angajarea acestora în rezolvarea, sub presiune intensă, a unor scenarii complexe și a unor incidente cibernetice masive, incluzând și domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum si evaluarea, pe bază de scor, a capacității echipelor de a se adapta și a proteja rețelele proprii.