MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 184
Conferințã internaționalã dedicatã Zilei Independenței naționale a României

Conferința internaționalã intitulatãRãzboaiele de independențã, diplomație și societate. Noi perspective și abordãri ale Problemei Orientale 1875-1878”, dedicatã sãrbãtoririi Zilei Independenței Naționale a României, s-a desfãșurat, în zilele de 9 și 10 mai, la Palatul Cercului Militar Național.



 



Deschiderea lucrãrilor a avut loc în prezența ministrului apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, și a secretarului de stat pentru politica de apãrare, planificare și relații internaționale din cadrul MApN, Simona Cojocaru.



 



Evenimentul, organizat de Institutul pentru studii politice de apãrare și istorie militarã (ISPAIM), a avut loc cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la proclamarea independenței de stat a României. În acest sens, conferința și-a propus sã ofere un cadru de dezbateri și dialog privind rolul și semnificația Rãzboiului de Independențã din 1877-1878, dar și a implicațiilor geopolitice ale Marii Crize Orientale din anii 1875-1878 asupra organizãrii spațiului de securitate Balcani-Marea Neagrã.



 



Ministrul Apãrãrii Naționale, Vasile Dîncu, a reliefat, în discursul sãu, rolul armatei române, angajatã în ample operațiuni militare pe frontul din Balcani, și devotamentul soldaților români care au contribuit, prin sacrificiul lor, la realizarea marelui ideal de la 1877.



 



Secretarul de stat Simona Cojocaru a reiterat faptul cã independența de stat a României a reprezentat un efort comun al armatei, diplomației și societãții, apreciind pe aceastã cale eforturile de integrare a cercetãrii istorice românești în circuitul mai larg al istoriografiei internaționale și importanța menținerii dialogului și cooperãrii științifice.



 



În deschiderea lucrãrilor au mai luat cuvântul Iulian Chifu, consilier de stat al prim-ministrului României, și general-maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apãrãrii.



 



Conferința a reunit reputați istorici și specialiști din numeroase institute de cercetare și universitãți de prestigiu atât din țarã, cât și din Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia și Turcia.



 



Pe timpul evenimentului, a fost prezentat proiectul editorial „Independența României. Rãzboi și diplomație 1877-1878”, un volum de documente reprezentative pentru momentul istoric care a marcat decisiv destinul țãrii noastre. Proiectul realizat de ISPAIM este rezultatul cooperãrii cu instituții naționale reprezentative în domeniul cercetãrii istorice precum Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Naționalã a României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Editura Militarã.



 



În partea a doua a conferinței, în ziua de 10 mai, a avut loc o masã rotundã pe tema „Rãzboiul de Independențã al României – noi perspective de analizã și abordãri istorice”, cu participarea unor istorici, cercetãtori și experți din România, dezbaterile propunându-și sã investigheze și sã ofere noi perspective de analizã și înțelegere asupra unui eveniment care a fundamentat devenirea și construirea statului român modern.