MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 192
Ministrul apãrãrii naționale, în vizitã oficialã de lucru la Iași

Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, a efectuat, în zilele de 13 și 14 mai, o vizitã de informare în garnizoana Iași.



 



Vineri, 13 mai, la sediul Brigãzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, echipa de comandã a prezentat ministrului apãrãrii naționale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activitãți planificate pentru perioada imediat urmãtoare, pe domenii de responsabilitate, precum și nivelul de dotare cu echipamente și tehnicã militarã.



 



Ministrul apãrãrii naționale a apreciat activitatea Brigãzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”- unitate care, în acest an, a împlinit  145 de ani de la înființare, și a reliefat importanța alocãrii unui procent mai mare din produsul intern brut pentru apãrare, începând cu anul viitor, ceea ce va conduce la accelerarea modernizãrii Armatei României și a programelor de înzestrare.



 



„Armata României desfãșoarã, în prezent, un program de modernizare profundã, care îi va asigura pentru multã vreme, de acum înainte, tehnologia și tehnica de luptã modernã de care are nevoie, în condițiile provocãrilor de securitate care se manifestã în regiunea noastrã. De anul viitor, vom avea un nivel sporit de alocare bugetarã, care ne va permite sã accelerãm cele mai importante dintre programele de achiziții. Dar cea mai importantã resursã a noastrã este, fãrã nicio îndoialã, resursa umanã. Fãrã oameni suficienți, bine pregãtiți, bine motivați, care sã beneficieze de condiții decente atât la locul de muncã, precum și acasã, alãturi de familii, nu putem vorbi despre o strategie de modernizare realistã și eficientã.  Reiterez ceea ce am mai spus și în alte rânduri: performanța profesionalã trebuie motivatã la nivelul celorlalte armate NATO. Avem nevoie de un sistem de salarizare decent pentru personalul militar și civil care încadreazã structurile armatei noastre, de mãsuri care sã asigure pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervã. Acestea nu sunt promisiuni de nivel politic, ci prioritãți majore ale mandatului meu de ministru,” a declarat ministrul Vasile Dîncu.



 



De asemenea, ministrul Apãrãrii a mulțumit militarilor ieșeni pentru activitatea depusã în cadrul HUB-ului logistic de la Suceava. „Militari din subordinea brigãzii au sprijinit, încã de la început, activitatea Centrului logistic de stocare și distribuire a ajutoarelor pentru acordarea asistenței umanitare cãtre Ucraina. Demonstrãm, prin acțiunile fiecãruia dintre noi, solidaritate fațã de poporul ucrainean târât în acest rãzboi crud și nedrept și sunt sigur cã aici, la Iași, atât de aproape de Ucraina, emoția este mult mai intensã”, a spus ministrul apãrãrii naționale.



 



Programul zilei a inclus și o vizitã în cazarma Batalionului 151 Infanterie „Rãzboieni”, unde ministrul apãrãrii naționale a discutat cu activul de comandã al „Lupilor Negri” despre activitãțile planificate în domeniul instruirii și misiunile de antrenament desfãșurate recent, precum și despre exercițiile la care aceștia vor lua parte.



 



Sâmbãtã, 14 mai, ministrul apãrãrii naționale s-a întâlnit cu echipa de conducere a Spitalului Clinic Militar de Urgențã „Dr. Iacob Czihac”.



 



Vasile Dîncu a apreciat activitatea întregului colectiv al instituției în beneficiul cetãțenilor  - militari și civili din întreaga zonã, respectiv din județele Iași, Suceava, Botoșani, Bacãu și Neamț și a subliniat importanța proiectelor de modernizare a infrastructurii ºi de dotare cu aparaturã medicalã performantã.



 



Ministrul apãrãrii naționale a vizitat, tot sâmbãtã, și ansamblul clãdirilor care au aparținut Școlii Fiilor de Militari, prima instituție militarã de învãțãmânt de acest tip, complex aflat în incinta spitalului militar și inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași.



 



La finalul activitãților, ministrul Vasile Dîncu a vizitat Cercul Militar și Muzeul Militar Iași, unde a fost informat cu privire la  planurile dezvoltare și extindere a acestor instituții de culturã, printr-un proiect multianual încadrat tematic și arhitectural în ansamblul de clãdiri istorice din Copou, proiect eligibil pentru finanțare prin fonduri europene.