MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 212
Proiect legislativ pentru îmbunãtãțirea cadrului de salarizare a personalului din MApN și sistemul de apãrare, ordine publicã și securitate naționalã

Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, a semnat marți, 24 mai, un proiect de ordonanțã de urgențã prin care se propune actualizarea și îmbunãtãțirea unor serii de prevederi din domeniul salarizãrii și asigurãrii altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apãrãrii Naționale și din celelalte instituții din sistemul de apãrare, ordine publicã și securitate naționalã.



 



"Pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantã de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângã asigurarea echipamentelor de ultimã generație, care au început deja sã intre în dotarea structurilor militare române, este esențial sã ne concentrãm și pe îmbunãtãțirea condițiilor de muncã și de viațã ale militarilor noștri – activi, în rezervã sau în retragere, ale salariaților civili din ministerul nostru, precum și ale familiilor lor. 



 



Performanța profesionalã de înalt nivel trebuie motivatã prin condiții de muncã la nivelul celorlaltor armate din țãrile membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent și prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care sã reflecte importanța misiunilor  pe care acești oameni le au. 



 



Din analizele efectuate la nivelul MApN, precum și din discuțiile pe care le-am purtat cu personalul ministerului în unitãțile pe care le-am vizitat în aceste prime șase luni de mandat, a rezultat cu claritate cã existã deficite importante de personal, cã avem probleme serioase în ceea ce privește retenția personalului de înaltã specializare. În lipsa unor mãsuri oportune și eficiente, aceste probleme se vor agrava în timp. 



 



Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorãm militarilor de carierã și personalului civil din Armata  României și din întregul sistem național de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligã sã acționãm acum. Acest proiect de ordonanțã de urgențã este doar un prim pas în atingerea acestui deziderat," a declarat ministrul Vasile Dîncu. 



 



Proiectul de act normativ urmãrește eliminarea unor inechitãți și diferențe de tratament în asigurarea drepturilor de naturã financiarã personalului din Ministerului Apãrãrii Naționale și din alte instituții din sistemul de apãrare, ordine publicã și securitate naționalã în comparație cu alte categorii de salariați din sistemul public.



 



Prin completarea articolului 16 din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice, cu modificãrile și completãrile ulterioare, se propune acordarea indemnizației de delegare/detașare în cuantum dublu personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și personalului civil care participã la misiuni de instrucție, exerciții militare/polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu o duratã mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanþã mai mare de cinci kilometri de localitatea în care îºi au locul permanent de muncã, pentru care specificul activitãþilor nu permite înapoierea la sfârºitul zilei de lucru în localitatea în care îºi au locul permanent de muncã.



 



De asemenea, printr-o serie de completãri la textul Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 130/2021 privind unele mãsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum ºi pentru modificarea unor acte normative, cu modificãrile ulterioare, se are  în vedere:



 




  • Stabilirea cuantumului brut al salariilor de bazã/soldelor de funcþie/salariilor de funcþie pentru personalul din instituțiile publice din sistemul de apãrare, ordine publicã și securitate naționalã, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bazã/soldelor de funcþie/salariilor de funcþie prevãzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificãrile și completãrile ulterioare, pentru anul 2022.



 




  • Posibilitatea actualizãrii, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare.



 




  • Având în vedere cã în unitãțile Ministerului Apãrãrii Naționale personalului care executã muncã suplimentarã peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptã permanent, activitãților deosebite cu caracter operativ sau neprevãzut, precum și în situații de urgențã, nu i se poate acorda timp liber corespunzãtor din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activitãți cu o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenite, proporțional cu timpul lucrat în aceste condiții. De aceleași prevederi urmeazã sã beneficieze și personalul din instituțiile de apãrare și securitate naționalã care desfãșoarã activitãți similare.



Prin modificarea și completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaþilor ºi gradaþilor profesioniºti, cu modificãrile și completãrile ulterioare, soldaþii ºi gradaþii profesioniºti vor avea dreptul la o compensaþie lunarã pentru chirie de pânã la 50% din solda de funcție, în condiții similare cadrelor militare în activitate. Cuantumul concret al compensației va fi stabilit prin hotãrâre de Guvern, la propunerea ministrului apãrãrii naþionale, având ca bazã criterii noi, aplicabile în mod similar, echitabil și sustenabil pentru toate categoriile de personal militar.



 



Proiectul de ordonanțã de urgențã a fost trimis spre consultare și completare instituțiilor din sistemul de apãrare, ordine publicã și securitate naționalã, urmând ca, la finalizarea acestui pas, sã fie publicat pe pagina de internet a MApN, conform normelor de transparențã legislativã și înaintat pe circuitul de avizare, în vederea adoptãrii de Guvernul României.