Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, a participat luni, 6 iunie, la reuniunea miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale Formatului „Bucharest Nine” - B9 desfãșuratã în sistem video-conferințã.
La activitate, co-organizatã de Polonia și România, au participat miniºtrii apãrãrii din statele membre ale iniþiativei (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria), precum și secretarul britanic al apãrãrii, Ben Wallace, asistentul secretarului american al apãrãrii pentru securitate internaționalã, Celeste Wallander ºi asistentul Secretarului General al NATO pentru politica de apãrare și planificare, Patrick Turner.
Reuniunea a reprezentat o ocazie excelentã de armonizare a pozițiilor miniștrilor apãrãrii din statele B9, pe teme de interes comun, în pregãtirea reuniunii NATO din 16 iunie de la Bruxelles, dar și a Summit-ului NATO de la Madrid, din 29-30 iunie.
Ministrul român al apãrãrii naționale a subliniat, în context, relevanța viitorului Summit B9, gãzduit de România, la 10 iunie, pentru coagularea pozițiilor statelor membre B9, în perspectiva viitorului Summit Aliat.
Discuțiile s-au axat cu precãdere pe eforturile de consolidare a posturii NATO de descurajare ºi apãrare pe flancul estic, adoptarea Noului Concept Strategic al Alianței, precum și evoluția situației de securitate regionalã.
Oficialul român a evidențiat faptul cã invadarea Ucrainei de cãtre Federația Rusã afecteazã drastic stabilitatea din regiunea noastrã, iar impactul agresiunii asupra Ucrainei este semnificativ.
Ministrul Vasile Dîncu a transmis omologilor sãi cã amenințãrile și provocãrile la adresa securitãții comune și efectele invaziei brutale a Ucrainei de cãtre Federația Rusã necesitã o consolidare a posturii de securitate și apãrare într-o manierã unitarã, de la Marea Balticã la Marea Neagrã, aflându-ne acum într-un moment crucial.
Miniștrii apãrãrii din statele membre ale B9 au adoptat o declarație comunã - https://www.mapn.ro/cpresa/17469_joint-statement-by-the--defence-ministers-of-the-bucharest-9 - care certificã angajamentul și poziția comunã în promovarea prioritãților în materie de apãrare și securitate pe flancul estic, reconfirmând relevanța acestui format de cooperare.