MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 257
Masa rotundă Take Ionescu – viziune și destin. 100 de ani de la moartea marelui om politic și diplomat

Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară a găzduit joi, 16 iunie, în sala „Ștefan cel Mare” a Cercului Militar Național, reuniunea omagialăTake Ionescu – viziune și destin. 100 de ani de la moartea marelui om politic și diplomat”.



 



Organizat ca parte a manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol de la moartea lui Take Ionescu, evenimentul și-a propus să ofere un cadru de dezbatere privind personalitatea, cariera și rolul liderului politic român în definirea politicii externe și de securitate a României.



 



În deschiderea evenimentului au susținut discursuri Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, și doctor Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară.



 



Secretarul de stat a subliniat importanța omagierii lui Take Ionescu, a cărei viziune privind cooperarea și securitatea colectivă a fost definitorie pentru politica externă și de securitate a României interbelice. Take Ionescu a înțeles imperativele de securitate ale României la începutul secolului XX și a construit o platformă de acțiune axată pe trei piloni centrali: cooperare regională, securitate colectivă și alianța cu puterile occidentale. Această viziune este la fel de actuală și astăzi.



 



De asemenea, a fost evidențiată necesitatea menținerii și dezvoltării dialogului științific, care să permită o mai bună cunoaștere a trecutului și a rolului jucat de marile personalități ale istoriei noastre.



 



În cadrul activității, a fost lansat un album omagial dedicat lui Take Ionescu și a fost vernisată o expoziție dedicată marelui diplomat. Partea a doua a acestei manifestări științifice a inclus o serie de prelegeri și dezbateri, în cadrul căreia au fost evocate și analizate atât aspecte ale personalității omului politic Take Ionescu, cât și viziunea și proiectele acestuia în domeniul politicii externe și de securitate.



 



Manifestarea științifică a reunit istorici, profesori și cercetători de la instituții de profil din țară, din mediul academic și militar, precum și studenți, membri ai Asociației “Dacia” a studenților de la Facultatea de Istorie.