MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 287
Modificãri ale unor acte normative în domeniul apãrãrii naționale

Ministerul apãrãrii naționale a postat marți, 5 iulie, pe pagina proprie de internet, în procedurã de transparențã legislativã, forma inițialã a unui proiect de lege pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregãtirea populaþiei pentru apãrare.



 



Soluþiile legislative propuse asigurã coerenþa ºi corelarea conþinutului legii cu prevederile actelor normative în domeniul apãrãrii și securitãții naționale nou intrate în vigoare.



 



Una dintre cele mai importante prevederi este adãugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apãrãrii Naționale, precum ºi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregãtire militarã de bazã a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetãþenii români, bãrbaþi ºi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 ºi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervã, vor putea solicita Ministerului Apãrãrii Naþionale participarea, pe bazã de voluntariat, la un program de pregãtire militarã de bazã, cu durata de pânã la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen. Prin introducerea acestui concept se are în vedere creºterea cantitãþii ºi calitãþii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendãrii, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetãțenii români care vor executa, dupã adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursã importantã pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României. Conform propunerii legislative, pe timpul derulãrii programului de pregãtire militarã de bazã, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare ºi de hranã, asistențã medicalã și medicamente, precum și de indemnizație lunarã, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, ºi se vor supune prevederilor legilor ºi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregãtire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare sã îi ia evidențã și sã îi introducã în rezerva operaționalã.



 



O altã prevedere a proiectului se referã la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaþionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menþinerii aceluiaºi nivel de pregãtire militarã a acestor categorii de rezerviºti care pot completa, în situaþiile prevãzute de lege, structurile cu atribuþii în domeniul apãrãrii ºi securitãþii naþionale. Totodatã rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadã determinatã, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apãrãrii și securitãții naționale.



 



Proiectul își propune, totodatã, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutãrii-încorporãrii, în situaþia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stãrii de rãzboi, a stãrii de mobilizare, precum ºi pe timpul stãrii de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesarã pentru fundamentarea documentelor de planificare operaþionalã, administrativã ºi bugetarã la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apãrãrii Naþionale, precum și al celorlalte instituții cu atribuþii în domeniul apãrãrii și securitãþii naþionale.



 



De asemenea, se abrogã prevederea privind obligativitatea prezentãrii cetãþenilor încorporabili ºi rezerviºtilor la centrul militar cu prilejul schimbãrii domiciliului, având în vedere cã prin Centrul Naþional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenþa Persoanelor se vor pune la dispoziþia structurilor Ministerului Apãrãrii Naþionale cu atribuþii privind evidenþa recruþilor ºi a rezerviºtilor, informaþiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.



 



Prin noua lege, se va reglementa recunoaºterea executãrii serviciului militar de cãtre cetãþenii care au îndeplinit aceastã formã de pregãtire în armatele altor state și, totodatã, se va clarifica modalitatea prin care cetãþenii români, respectiv, cetãþenii încorporabili, rezerviºtii voluntari ºi rezerviºtii îºi exercitã dreptul ºi obligaþia constituþionalã de a apãra þara. Astfel, în funcție de starea excepționalã instituitã sau declaratã, de locul în care își au domiciliul, în România sau în strãinãtate, precum și de prezența/absența temporarã în/din țarã, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințãrii în scris la domiciliul din România, în locul, la data ºi ora prevãzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevãzute de lege.



 



Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de pãstrare a locului de muncã pe toatã durata cât salariaþii participã la exerciþiile ºi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraþi/mobilizaþi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizãrii ºi a stãrii de rãzboi sau la instituirea stãrii de asediu, precum și crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetãțenii încorporabili, recruþii ºi rezerviºtii pentru clarificarea situaþiei militare.



 



Textul inițial al propunerii legislative poate fi consultat pe pagina de internet a MApN, la urmãtoarea adresã: https://tinyurl.com/2edchzrp.   



 



Dupã valorificarea propunerilor, sugestiilor și opiniilor transmise de persoanele interesate pe timpul rezervat pentru perioada de transparențã legislativã, și primirea observațiilor și propunerilor, de la instituțiile avizatoare, proiectul va fi transmis de Guvernul României Parlamentului, pentru dezbateri și adoptare.