Ziua de 29 iulie are o însemnãtate aparte pentru fiecare român, fiind cea în care celebrãm Imnul Național al României.
Alãturi de Drapelul Național, Stema și Sigiliul de stat, Imnul reprezintã unul dintre simbolurile oficiale ale statului român și un reper al națiunii noastre. Fiecare român, oriunde s-ar afla, vibreazã atunci când ascultã acordurile imnului nostru național.
Nãscut din fericita simbiozã dintre geniul muzical al lui Anton Pann ºi binecunoscutul poem al lui Andrei Mureºanu – „Un rãsunet”, în conjunctura istoricã favorizatã de idealurile Revoluþiei de la 1848, „Deºteaptã-te, române!” a fost intonat oficial pentru prima datã la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. Cântecul și-a cucerit rapid locul în inimile românilor patrioți, impunându-se, în epoca sa, drept un simbol al redeșteptãrii conștiinței originii noastre românești, un catalizator al trezirii demnitãții naționale, a unitãții de neam și de limbã.
În marile bãtãlii purtate de poporul român în secolele care au urmat, de la Rãzboiul de Independențã, pânã la Primul și Al Doilea Rãzboi Mondial, acordurile acestui cântec legendar au însuflețit și purtat spre victorie mii și mii de ostași cu tricolorul la piept. La 1 Decembrie 1918, cei peste 100.000 de români adunați la Alba Iulia, veniți din toate colțurile țãrii pentru a fi martorii celui mai important moment al istoriei noastre, înfãptuirea Marii Uniri, au vibrat din nou, la unison, pe melodia marșului “Deșteaptã-te, române!”.
Interzis în perioada comunistã, dar niciodatã uitat de români „Deșteaptã-te, române!” a triumfat la Revoluția din Decembrie 1989, reconfirmând-și puterea și vocația de a uni energiile românilor și impunându-se ca imn national.
În mod firesc, ziua de 29 iulie, data primei intonãri publice, a fost stabilitã, prin lege, în anul 1998, drept Ziua imnului naþional al României. Strãvechiul marș patriotic este, astãzi, intonat în deschiderea ceremoniilor militare și a marilor evenimente publice ale statului român.
De ziua imnului național, îndemn pe fiecare dintre noi sã zãboveascã, preț de o clipã, și sã asculte mesajul sãu tulburãtor de actual. În situația complicatã de securitate care se manifestã în regiunea noastrã, cu nori grei de rãzboi întunecând cerul Ucrainei vecine, românii au dovedit cã știu și pot acționa în unitate pentru apãrarea valorilor naționale și a aliaților noștri și cã duc mai departe valorile strãbune, oferind cu generozitate adãpost zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în țara noastrã.
În aceastã zi, sã ne descoperim frunțile în semn de respect și sã ne unim, simbolic, vocile, oriunde ne-am afla, pentru a reface drumul glorios al acestui cântec-templu al neamului românesc din istorie pânã în zilele noastre.
La mulți ani, România!
Vasile Dîncu,
Ministrul apãrãrii naționale