MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 423
Dialog la nivel înalt pe tema Agendei Femeile, Pacea și Securitatea

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit miercuri, 2 noiembrie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, vizita ambasadoarei Canadei pentru Femeile, Pacea și Securitatea, Jacqueline O’Neill, aflată în vizită de lucru în România în cadrul unui turneu în regiune. 



 



Pe timpul întrevederii bilaterale organizată cu această ocazie, secretarul de stat Simona Cojocaru a prezentat demersurile întreprinse de România pentru implementarea Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU nr. 1325 (2000) „Femeile, Pacea și Securitatea”, menționând nivelul excelent al cooperării româno-canadiene.



 



Oficialul român a evidențiat rolul deosebit al ambasadoarei O’Neill în acest domeniu, fiind primul demnitar canadian pentru agenda „Femeile, Pacea și Securitatea”, cu o activitate semnificativă la nivel global.



 



La rândul său, oficialul canadian a mulțumit părții române pentru eforturile depuse în implementarea Rezoluției ONU 1325, salutând sustenabilitatea pașilor implementați, mai ales în ceea ce privește situațiile de criză.



 



Cu prilejul vizitei în România a ambasadoarei Jacqueline O’Neill, secretarul de stat Simona Cojocaru a găzduit, împreună cu oaspetele canadian și cu sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre, masa rotundă „Un dialog pe tema Femeile, Pacea și Securitatea“.



 



 La eveniment au participat Annick Goulet, ambasadoarea Canadei în România, generalul-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, locotenent-colonelul Emanuela Bercea, Punctul Focal Național în implementarea Rezoluției ONU 1325, reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite la București, membri ai contingentului canadian dislocat în baza de la Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită, personal militar și civil din cadrul Forțelor Terestre, Forțelor Aeriene și studenți ai Academiei Tehnice Militare.      



 



Dialogul a prilejuit un schimb consistent de opinii asupra înțelegerii perspectivei problematicii de gen, extinderea rolului femeii în organizații, pe timp de pace, în operații și misiuni la toate nivelurile, precum și angajamentul statelor membre de aplicare a politicii toleranță zero față de exploatarea sexuală și abuz.



 



În cadrul evenimentului a avut loc și prezentarea prototipului de vestă antibalistică pentru femei, inovat de Centrul de cercetare și inovare pentru apărare CBRN și ecologie.